Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

TELTHÁZ - Kamarazene a nappaliban – a Risoluto Kvartett és Asbót Kristóf előadása

Budapesti lakáskoncertek a 20. században
Minden jegy elkelt
2024/02/01
Csütörtök
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Ismeretterjesztés
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Összművészet
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

RISOLUTO VONÓSNÉGYES:
hegedű
Iván Tímea
hegedű
Winkler Orsolya
brácsa
Juhász Barna
cselló
Rohmann Ditta
------------------
házigazda
Asbót Kristóf
Bartók
44 duó két hegedűre: Szól a duda, Máramarosi tánc, Bánkódás
Haydn
G-dúr vonósnégyes, op. 17/5
Schubert
a-moll 'Rosamunde' vonósnégyes, op. 29

TELTHÁZ - Kamarazene a nappaliban – a Risoluto Kvartett és Asbót Kristóf előadása

Mitől válik alkalmassá egy lakás kamarazenélésre? Kell-e valamilyen „eszközökkel” rendelkeznie, és milyen zenészek kellenek hozzá?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Concerto Budapest és a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei és Rohmann Ditta csellóművész által alapított Risoluto Kvartett, valamint Asbót Kristóf belsőépítész közös, koncerttel egybekötött előadása. Ennek megfelelően a Magyar Zene Háza Előadótermében megidézzük, a múlt század közepének polgári létformáját, felidézzük a korabeli otthoni együtt-muzsikálás meghitt, bensőséges környezetét.

 

Az est ötletét Végh Sándor világhírű hegedűművész, karmester és kamaramuzsikus emléke adta, aki még zeneakadémista korában, tanárai ajánlására vett részt lakáskoncerteken, többek között az orvosokból alakult, később „Orvos-vonósnégyes” néven ismertté vált formációt kiegészítve. Asbót Kristóf – akinek édesapja tagja volt az orvosvonósnégyesnek – részben személyes gyermekkori élményeiből merítkezik előadásában, és a huszadik századi belsőépítészet történetén keresztül mutatja be a korszakra jellemző otthonzenélés világát, hangulatát. A koncerten elhangzó művek – Bartók Béla hegedűduóra komponált miniatúrái, valamint a vonósnégyes-irodalom két igazi klasszikusa – úgyszintén Végh Sándorra emlékeztetnek, aki előszeretettel szólaltatta meg ezen darabok mindegyikét.

A Risoluto Kvartett – melynek tagjai Iván Tímea hegedűművész (Budapesti Fesztiválzenekar), Winkler Orsolya hegedűművész (Concerto Budapest), Juhász Barna brácsaművész (Budapesti Fesztiválzenekar ) és Rohmann Ditta csellóművész – 2023 áprilisában mutatkozott be a FUGA Budapesti Építészeti Központban, de tagjai különböző formációkban több éves közös zenekari és kamarazenei múltra tekintenek vissza. Iván Tímea, az együttes elsőhegedűse Végh Sándornál végezte posztgraduális tanulmányait, a Mozarteumban, aztán a tanársegédje volt ugyanott – a világhírű Camerata szólamvezetőjeként és esetenként koncertmestereként, illetve szólistájaként is fellépett Végh vezénylete alatt.

Asbót Kristóf belsőépítész, díszlettervező, televíziós rendező, egyetemi oktató. 2019 óta a FUGA Budapesti Építészeti Központ produkciós vezetője.

 

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 900 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: