Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Kottagrafikai kiállítás és előadás

regisztráció
2024/05/03
Péntek
14:00 - 14:30
Popkulturális klubkönyvtár
Típus:
Kiállítás/Installáció
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Összművészet

kurátor, tárlatvezető
Romos Zsolt

Kottagrafikai kiállítás és előadás

Bartók Konzi – Új Zene rendezvény tizenegyedik éve fut a Zeneakadémia gyakorló iskolájában, a Bartók Konzervatóriumban. Nemhivatalos tananyagként a program célja a muzsikusnövendékek zenei látókörének szélesítése, kifejezési eszköztárának felkészítése a mai zene tolmácsolására. A szervezők fontosnak tartják, hogy minél nagyobb számban vonjanak be növendékeket a különböző programokba, melyek aztán egy tavaszi projektnap keretében hangzanak el. A rendezvényekre – melyek többnyire lazább tematikára épülnek – a fiatal zenészek hónapokig készülnek.

A Bartók Konzi oktatói bevallásuk szerint kortárszenei kurzusaik során érzékelik, hogy a hallgatók néha azért vonakodnak új művek megtanulásától, mert vizuálisan szokatlan számukra a darabok notációja. Valóban, az új hanghatások megteremtéséhez időnként a hagyományostól eltérő, a zeneszerző által pontosan lejegyzett útmutatások szükségesek. Ehhez a 19. század végére kialakult jel- és szókészlet már nem mindig elegendő. Az artikulációra vonatkozó jelöléseket ezért gyakran kibővítik új előadási utasításokkal, jelekkel és képekkel. Ennek következtében a hangjegyírás – a zeneszerzők szándékával is megegyezően – manapság már optikai hatásra is épít, olykor zenén kívüli, grafikai vonzerőt is felhasznál az élmény kifejezésére. E törekvések eredményeként szembeötlő, hogy az avantgárd művek lejegyzésének eszközrendszere egészen egyedivé vált, napjainkban a kottaírás önálló grafikai tevékenység lett, a kottakép pedig gyakran képzőművészeti magasságokba emelkedik. A kiállítás és előadás célja – a vizuális élményen túl – egyfajta „kortárs szótár” használatának bemutatása, melynek segítségével könnyebb megérteni az egyedi és modern kottaképeket.

A kiállítást három, egyenként 30 perces interaktív tárlatvezetés tagolja, melyek segítségével – a vizuális élményen túl – közelebb kerülhetnek a látogatókhoz az egyedi és modern kottaképek. A tárlatvezetések keretében megtekinthető a kiállított kottaképek számítógépes animációja, betekintést nyerhetünk a grafika készítésének fázisaiba, és meghallgathatók az adott zeneművek részletei.

regisztráció

Jegyárak

https://ligetplusz.hu/jegyek/kottagrafika-mzh-2024

Ingyenes, regisztrációhoz kötött program.

Facebook esemény
Elmentem a naptárba: