Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Munkában a zene – Varázslat, misztikum, az 'ismeretlen' hangjai

Mesék és klisék az alkalmazott zene világából Pirisi Lászlóval – vendég: Grisnik Petra
Minden jegy elkelt
2024/04/18
Csütörtök
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Interaktív
Film
Kísérleti
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
zenei vezető, előadó
Pirisi László
moderátor, előadó
Grisnik Petra

Munkában a zene – Varázslat, misztikum, az 'ismeretlen' hangjai

Képzeljük el, hogy egy filmjelenetben vagyunk! Egy erdei tóhoz közeledünk. Ez látszólag egy egyszerű tó, mehetnénk épp horgászni, vagy úszni egyet, de mi valamiért tudjuk, hogy nem ez a cél, ez a tó nem hétköznapi tó. Ahogy egyre közelebb érünk, egyre biztosabban tudjuk, hogy a víz mélyén valami nem evilági dolog rejlik, amihez foghatót még sohasem láttunk. Vagy képzeljünk el egy kalandfilmet, vagy mesejátékot, amiben főhősünk a padláson megtalál egy régóta rejtve lapuló, poros ládát, és amikor kinyitja, valamiért mi pontosan tudjuk, hogy az alján valami egészen varázslatos kincs lapul, noha nem is látjuk a láda tartalmát! Most képzeljük el, hogy egy olyan jelenet nézői vagyunk, amiben a főhőst szorult helyzetében már csak egy csoda mentheti meg! Nincs kiút, se előre, se hátra. Hirtelen egy láthatatlan, magasabb rendű erő jelenlétét kezdjük sejteni, ami végül kimenti hősünket a pácból. Hogyan segít a zene abban, hogy megértsük: a tó nem csupán egy húszkilós pontyot rejt, a ládában nem csak riadt pókok vannak, a slamasztikában nyakig csücsülő főhősünknek pedig nem a szomszéd néni sietett a segítségére?
Ezen az előadáson felcsapjuk a varázslatok, mitikus lények, csodák és rejtélyek képzeletbeli nagykönyvét, és megvizsgáljuk, hogy hogyan repít el minket a zene idegen világokba, hogyan segít megismerni az ismeretlent és hogyan dolgozik azért, hogy egy film, vagy egy színpadi előadás erejéig jelenetről jelenetre újra higgyünk a csodákban. Pirisi László és Grisnik Petra ezen előadása a varázslat, a misztikum, az 'ismeretlen' hangjairól szól.

A fenti jeleneteteket kísérő zenét apró elemekből felépítve szórakoztató és izgalmas módon tapasztalhatjuk meg azt, hogy az alkalmazott zene milyen nyelvezettel élve vezet minket a hangulatok, érzelmek világán keresztül egy történet teljesebb megértéséhez és megéléséhez, miközben egy másik művészeti ághoz társul. Eközben remek lehetőség nyílik arra, hogy lerántsuk a leplet néhány hasznos, vagy épp agyonhasznált szerzői eszközről, amik jelenlétéről befogadóként legtöbbször tudomást sem veszünk. Lehetőségünk nyílik elmélyülni a mindenkori alkalmazott zenei irányzatok kifejezőeszköz-tárában a hangszerelés, ritmus, dallamok és nem szokványos zenei elemek szintjén is.

Mindig is tudni akartad, hogyan működik, miként hat rád a filmzene? Vagy észre sem vetted, hogy mi szól a jelenet hátterében, de a filmnézés zsigeri élménye magával ragadott – és ehhez lehet, hogy hozzájárult a kísérőzene is? Az Oscar-shortlistes filmek zeneszerzőjeként és a Momentán Társulat zenei vezetőjeként is ismert Pirisi László előadásában az alkalmazott zene, filmzene, színpadi zene világával ismerkedhetünk meg mélyebben. Az alkalmazott zene működését érzelmeken, hangulatállapotokon keresztül közelítjük meg.

Az előadás interaktív, a bemutatott jelenségeket – ezúttal a varázslat, a misztikum, az 'ismeretlen' témakörét – Grisnik Petra színművésszel, a Lírástudók podcast műsorvezetőjével és a közönséggel folytatott kreatív beszélgetés nyomán vizsgáljuk meg, felhasználva a közös ismereteket és ötleteket. Az előadás során nem csak az aktuális téma művészi feldolgozásának elméleti módjairól ejtünk szót, hanem meg is mutatjuk a gyakorlatot, mégpedig közösen összerakott történetek instant megzenésítésén keresztül.

Pirisi László A Momentán Társulat zenei vezetőjeként közel húsz éve foglalkozik a színházi improvizáció és az alkalmazott zene kapcsolódási lehetőségeinek elméletével és gyakorlatával. Alkotói munkái közt találhatunk színházi kísérőzenét, bábszínházi előadásokhoz írt műveket, popdalokat, jazz dalversenyen fődíjat nyert dalt, divatbemutatóhoz íródott könnyűzenei dalciklust, kortárs táncelőadáshoz született többtételes művet, és nem utolsósorban jó néhány filmzenét, melyek közt vannak animációs filmek, vígjátékok, dokumentumfilmek, de van köztük misztikus horror, és Oscar shortlistre került dráma – Akik maradtak (2019, R.: Tóth Barnabás) – és rövidfilm – Susotázs (2018, R.: Tóth Barnabás) – is. Grisnik Petra Színművész, előadóművész, szinkronszínész, a Lírástudók podcast műsorvezetője horvát nemzetiségi családban nevelkedett, pályáját a Pécsi Horvát Színházban kezdte 1999-ben. 2008-ban diplomázott a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának színész szakán. Gyakorlatát a kaposvári Csiky Gergely Színháznál töltötte, majd a 2008-ban a társulathoz szerződött. Főszerepeket játszott Mohácsi János, Göttinger Pál, Rusznyák Gábor, Valló Péter és Kocsis Pál rendezéseiben. 2011-ben Junior Prima díjban részesült. 2014 óta szabadúszóként dolgozik, a Thália Színháztól a Kolibri Színházon át a Játékszínig számos színházban dolgozott.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 600 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: