Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

A nyugati parti szörfzene (US, 60s)

Rock and Roll Szabadegyetem #17 – Jávorszky Béla Szilárd előadása
Minden jegy elkelt
2023/10/04
Szerda
19:00 - 20:30
Popkulturális klubkönyvtár
Típus:
Könyvtári esemény
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Rock
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Jávorszky Béla Szilárd

A nyugati parti szörfzene (US, 60s)

Az MZH Multimédiás Könyvtár és Klubban 2022-ben havi rendszerességgel indult állandó program, a Rock and Roll Szabadegyetem a nemzetközi poptörténet legfontosabb folyamatait és előadóit mutatja be. Az első két évad a kezdetektől az amerikai ötvenes évek alkonyáig tartó időszakkal foglalkozott, idén tavaszán az angliai beat kialakulása és kiteljesedése állt a középpontban. 2023 őszén pedig megnézzük, hogy mi történt ezalatt az Egyesült Államokban, illetve hogy a hatvanas évek derekán a kaliforniai hippik miként válaszoltak az éppen zajló brit invázióra. Előadó: Jávorszky Béla Szilárd Előadás nyelve: magyar

A hatvanas évek hajnalán az amerikai tizenéves generáció egyrészt a gitár- és/vagy szaxofon-központú instrumentális zenéért (Champs, Duane Eddy, Johnny and the Hurricanes, Ventures), másrészt a nyugati partvidéken kialakuló szörfzenéért (a lezser tinédzser életforma háttérzenéjéért) rajongott. Utóbbiból fejlődött ki – elsősorban a Beach Boys jóvoltából – a california sound, melynek megteremtésével a „tengerparti fiúk” a producer Phil Spectorral együtt új fejezetet írtak a populáris zenei történelemben.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Rocktörténeti előadássorozat a bluestól Elvisen át az ötvenes évek alkonyáig

Az MZH Multimédiás Könyvtár és Klubban 2022-ben havi rendszerességgel indult állandó program: Rock and Roll Szabadegyetem címmel. A Rock and Roll Szabadegyetem a nemzetközi poptörténet legfontosabb folyamatait és előadóit mutatja be – a 2022-es esztendőben a kezdetektől az ötvenes évek alkonyáig. Hisz a rock and roll némileg leegyszerűsítve egy sajátos kultúrtörténeti frigy eredménye: amikor az Afrikából behurcolt fekete rabszolgák (blues) és az Európából kivándorolt fehér telepesek zenei hagyománya (country) egy harmadik földrészen, Amerikában találkozott és folyamatosan keveredett egymással. Ráadásul mindez egy, a technikai fejlődést és az ezzel összefüggő iparosodást és urbanizációt követő, radikálisan átalakuló társadalomban ment végbe. E sorozat második évadjában az Elvistől a rock and roll ötvenes évek évig alkonyáig terjedő időszak társadalmi, kulturális és zenei történéseit vesszük górcső alá.

Előadó: Jávorszky Béla Szilárd

Előadás nyelve: magyar

2022/02/02 - 2024/06/05