Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Baxter Dury (UK) | Fabienne Débarre (FRA)

Állójegyet veszek
2024/04/20
Szombat
19:30 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Pop
Énekes-dalszerző
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
gitár, ének
Baxter Dury
Vendég:
ének
Fabienne Debarre

Baxter Dury (UK) | Fabienne Débarre (FRA)

Az elmúlt két évtized egyik legsokszínűbb, leginkább megbízható dalszerző-énekese, az indie-popot szintifunkkal és neosoullal is keresztező Baxter Dury 2021-ben húzott egy határvonalat, best of albummal és életrajzi könnyvel zárta le pályája addigi szakaszát, és 2023 nyarán kijött hetedik szólóalbumával új fejezetet nyitott. Ennek az I Thought I Was Better Than You című önreflektív lemeznek a turnéjával érkezik először Magyarországra Dury, akinek édesapja, Ian Dury is nagy rocksztár volt – Baxter 2024. április 20-án mutatkozik be a hazai közönség előtt a Zene Házában. Baxter Dury előtt az indie-szintipopos francia Evergreen duóból is ismert Fabienne Débarre is bemutatkozik a hazai közönség előtt a Zene Házában.

Baxter Dury harmincéves fejjel, 2002-ben adta ki első nagylemezét, nem csoda, hogy rögtön egy érett, kimunkált anyaggal jelentkezett. Az se csoda, hogy ennyit várt a bemutatkozással, hiszen hányattatott gyerek- és fiatalkora volt. Akik ismerik apja, a hetvenes évek végén a punkkal megérkezett dalszerző-előadó, Ian Dury forradalmi hatású dalait, a Sex & Drugs & Rock & Rollt, vagy a Hit Me With Your Rhythm Sticket, azok azt is tudhatják, hogy Baxter már ötévesen szerepelt apja legendás bemutatkozó albuma borítóján (New Boots And Panties!!, 1977), és akik látták Ian életrajzi filmjét, azok azt is tudják, hogy kemény gyerekkora volt Baxternek, de örökölt apjától jót is, például azt a tulajdonságát, hogy sohasem alkudjon meg. A 21. század első két évtizedében néhány évente érkező remek albumaival nagy elismertséget vívott ki magának mind a kritika, mind a közönség körében, de a 2021-es karrier-szakaszzárás után most először szembe is nézett a híres apa által okozott terhekkel.

Tette mindezt Baxter olyan zenével, amivel először reflektált mélyebben arra, hogy fiatalkori nagy hatása a hiphop volt, a korábbi szintifunkos megszólalást egészen neosoulos megoldások váltják, még organikusabb a hangzás, és továbbra is sziporkázóak, viccesek a szövegei. Baxter minden kétséget kizáróan önmaga jogán meghatározó zenész, aki mára már lazán kalandozik absztraktabb zenei ötletek felé, és folyamatosan megújítja saját történetmesélő stílusát. Frank Ocean és Tyler the Creator is hatott legújabb dalaira, ő pedig közönségére gyakorol nagy hatást, hiba lenne nem átélni élőben mindezt. Ja, és úgy mellesleg a Dury-családban már magyar vér is csörgedez, felesége (és gyermeke anyja) Korda Zoltán filmrendező unokája!


Fabienne Débarre

Miközben a Moshi Moshi kiadónál is megjelenő Evergreen 2023-ban is jelentkezett új anyaggal, nyárias, laza, szintifunkos dalokkal, a Baxter Duryval már többször is közösködő (sőt, a garázspunkos Slaves-zel is együttműködő) Fabienne Débarre énekes-billentyűs a 2023-as bemutatkozó szóló EP-je után 2024 januárjában megjelentette első szólóalbumát is. A Welcome To The Age Of Broken Minds című remek anyag egy ígéretes karrier első állomása, elektropopos, csillingelős, dream-popos dalokkal. Débarre a lemezt a Placebo és Noel Gallagher mellől ismert hangmérnökkel, Mark Nearyvel készítette, akit Baxter Duryval közös munkák során ismert meg, stílszerű, hogy egy Baxter-turnén mutassa be első saját nevén jegyzett lemezét – Magyarországon is.

 

Állójegyet veszek

Jegyárak

super early bird: 6 900 Ft

Koncertterem elrendezése: álló
super early bird jegyár: 6 900 Ft, early bird jegyár: 8 900 Ft, normál ár 9 900 Ft

Elmentem a naptárba: