Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Ember a felvevőgéppel (1929)

Élőzenés filmvetítés
Jegyet veszek
2024/07/26
Péntek
20:00 - 21:30
Szabadtéri színpad
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Film
Improvizáció
Elektronikus
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

billentyű, basszusgitár
Felszegi Dalma
elektromos hegedű
Lantos Zoltán
elektronika
Nagy Marcus 'DJ Panda'

Ember a felvevőgéppel (1929)

A Magyar Zene Háza Némafilmhez filmzenét című sorozatában a tavalyi esemény nagy sikerére való tekintettel újra levetítjük Dziga Vertov 1929-ben bemutatott Ember a felvevőgéppel című klasszikusát. A szovjet némafilmgyártás egyik legforradalmibb és legnagyobb hatású alkotása nem kevesebbre, mint a tiszta és egyetemes nemzetközi mozgóképes nyelv megteremtésére vállalkozott. A vetítést – a némafilmes korszak hagyományaihoz híven – improvizált élőzene fogja kísérni, amelyet idén is Felszegi Dalma zongorista, Lantos Zoltán hegedűs és DJ Panda (Nagy Marcus) fog előadni.

Felszegi Dalma klasszikus zongora tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte, 2021-ben vette át kitüntetéses diplomáját. Az improvizáció és a könnyűzenei műfajok is izgatják, egyetem évei alatt rendszeresen látogatta a jazz tanszakon László Attila és Binder Károly óráit, valamint három éve Neumann Balázs jazz-zongoraművész tanítványa. Szabadúszó, 2018 óta rendszeresen dolgozik színházakban mint zenekari játékos, zenei vezető és korrepetitor. Saját projektje a Woodoo Mind, amelyet Hegedűs Dániel gitáros-zeneszerzővel közösen vezet. A Zene Házán kívül fellépett már a Müpában, turnézott Oroszországban, Németországban, nemzetközi versenyek dobogósa, kurzusok aktív résztvevője. Munkáját 2014-ben Rotary díjjal jutalmazták.

Lantos Zoltán hegedűs, miután diplomát szerzett a budapesti Zeneakadémián, kilenc évig tanulmányozta az indiai zenei hagyományokat. Itthon Horváth Kornéllal, Dés Lászlóval, Juhász Gáborral, Lukács Miklóssal, Borbély Mihállyal, Kaltenecker Zsolttal dolgozott együtt, valamint olyan külföldi muzsikusokkal találkozott a színpadon és a stúdióban, mint Charlie Mariano, Rabih Abou-Khalil, Dhafer Youssef, Steve Coleman, Eivind Aarset, Loreena McKennitt, Trilok Gurtu, George Brooks, Kai Eckhardt, Larry Coryell, Nils-Petter Molvaer és mások. Hegedűjátékában előszeretettel alkalmaz új technológiákat (elektronikus eszközök, effektek, live sampling), valamint számára épített rezonánshúros hegedűn is játszik. Kétszeres Artisjus-díjas, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének tulajdonosa, és az Év Jazz-hegedűse Magyarországon 2020-21-22-ben.

Nagy Marcus, azaz DJ Panda lassan két évtizede próbálja feszegetni a neve előtti két betű határait, ami ma már talán nem olyan meglepő, mint húsz éve, de akkoriban még furcsán néztek egy lemezlovasra, aki legalább olyan szívesen csinál irodalmi improvizációs estet, mint hajnalig tartó bulit. Azóta készített már többek közt rádió- és hangjátékot, hangoskönyvet, filmzenét, DJ-szettet kortárs tánccal, fellépett vonósnégyessel csakúgy, mint negyven tagú kórussal, tartott DJ-tanfolyamot gyerekeknek, de játszott már csúszda tetején, bírósági tárgyalóteremben, biciklin menet közben, vagy épp süllyedő hajón. Majd’ tizenöt éve futó 'Elektroakusztik' projektjében az improvizatív hangszeres élőzenét hozza össze már meglévő elektronikus alapokkal.

Jegyet veszek

Jegyárak

Facebook esemény
Elmentem a naptárba: