Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

TELTHÁZ - Hagyomány és szabadzene #2 – Alpamis és Manasz hőseposzok Közép-Ázsiából

Kenzhebek Aldajaar (Kirgizisztán), Bajkochkar Baxshi Ahmedov (Dél-Özbegisztán) és a Turan Road Music (Ágoston Béla, Pándi Balázs, Rubik Ernő Zoltán, Fábri Géza)
Minden jegy elkelt
2024/05/19
Vasárnap
19:30 - 21:00
Előadóterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Kísérleti
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

ének, komuz
Kenzhebek Aldajaar
ének, dombra
Baykochkar Bakshi Ahmedov
ének, nádsíp
Ágoston Béla
dobok, ütőhangszerek
Pándi Balázs
billentyűk
Rubik Ernő Zoltán
koboz, ének
Fábri Géza

TELTHÁZ - Hagyomány és szabadzene #2 – Alpamis és Manasz hőseposzok Közép-Ázsiából

A koncert keretében a kirgiz Kenjebek Aldajaar és a kongrat törzsbeli Baykochkar Bakhxi Ahmedov (Dél-Özbegisztán) komuz és dombra hangszerkísérettel mesélnek régi és új eposzokat, melyhez a Turan Road Music magyar kísérleti zenészei – Ágoston Béla – fúvósok, Pándi Balázs – ütősök, Rubik Zoltán Ernő – billenytű és Fábri Géza – koboz – csatlakoznak saját zenei, hangszeres megközelítésükkel. A közös zenélés során elért transzállapot lehetőséget ad a hagyományos eposzmesélés határainak tágítására, egy új spirituális zene formálására.

A koncertet megelőzi Sántha István és Somfai Kara Dávid előadása, amely Belső-Ázsiában, Kenjebek és Baykochkar szülőföldjén végzett eposzkutatásról szól. Kenjebek Aldajaar teljesen egyedülálló figura a kortárs kirgiz komuz-művészetben. Saját dalokat ír, eposzokban gondolkodik, Hangszert épít, a hangszere határait igyekszik kiterjeszteni. Tulajdonképpen a teljes kirgiz mitológiát újra írta. És eközben nagy tehetségű, innovatív zenész is. Többek között Kenzhebek programjának a kortárs kirgiz költészet megzenésítése is a része. Ő egy személyben megkreált zenéjével képes létrehozni a Pink Floyd pszichedelikus varázsát.

A program keretében terveink szerint, alkalom adódik Almásy György 1906-ban gyűjtött Manasz hőseposz egy rövidebb részletének (Manasz jelen pillanatban a leghosszabb ismert eposz a Földön) megzenésítésére. Baykochkor Bakhxi Ahmedov a Föld egyik azon ritka vidékről, Kaska-darjából érkezik, ahol az eposzmesélésnek és zenélésnek mindmáig élő, mondhatni virágzó hagyománya van a kongrátok és más dél-özbegisztáni törzsek mindennapi életében (esküvők, köböre-lovaspóló). Az afgán határ mentén elterülő szülőföldjén a baksik dombrán kísérik az eposzokat, melyeket sajátos torokéneken mesélnek a hallgatóságnak, a hősök cselekedeteinek ébren tartásával elősegíteni a nemzeti tragédiák feldolgozását. Messziföldön híres eposzuk az Alpamis, melyet Sántha Istvánnak is volt szerencséje hosszasan hallgatni 2021-ben, amikor a körükben járt kutatóúton: „az egyik napon nyolc órán keresztül énekelt az egyik leghíresebb baksi, aki sajnos már nem lehet a körünkben.” Baykochkar baksinak fantasztikus hangja van, sajátos torokének stílusban énekel, melyet nagyon finom hangszeres játékkal vezeti fel, és kíséri. Dombra játéka és éneke különleges színfoltja ennek az egyedülálló eposzmesélő kultúrának. Mindmáig hagyományos életmódot folytat családjával. A baksi énekhangja és dombrájának hangja szerves része az esküvők és lovascsapatversenyek (a kun köböre, a dél-özbegisztáni Ulak) akusztikájának. Ezeknek az ünnepségek nagy népszerűségnek örvendenek a helyi emberek körében, messziföldről ellátogatnak a nézők egy-egy híres eseményre. A koncert keretében a Csodaszarvas is felhangzik kongrat eposzmesélő stílusban Baykochkar bakshi Ahmedob előadásában. Ennek alapját az a fordítás jelenti, melyet Vámbéry Ármin Kongrátföldről Magyarországra hozott kutatótársa Iszák molla 1863-ban Arany János születésnapjára készített ajándékképpen. A hagyományos epikus zene mellett ezen a koncerten is tovább bogozzák az eddigi kísérleti zene-szálat, amiben a Turan Road Music alkalmi társaság szerepel.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 900 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: