Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Horváth Balázs-Petőfi Sándor: A helység kalapácsa – A Forte Társulat produkciója

Minden jegy elkelt
2023/11/19
Vasárnap
18:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
Mendelssohn Kamarazenekar
művészeti vezető
Kováts Péter
vezényel
Horváth Balázs
rendező
Horváth Csaba

Horváth Balázs-Petőfi Sándor: A helység kalapácsa – A Forte Társulat produkciója

A Forte Társulat Petőfi Sándor születése 200. évfordulójának évében A helység kalapácsa című eposzparódia kortárs zenei és színházi feldolgozását hozza el a Zene Házába. A Horváth Balázs komponálta zeneművet a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar szólaltatja meg, az előadást Horváth Csaba rendezi, szereplői a Forte Társulat tagjai, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves fizikai színházi szakos hallgatóival egészülnek ki. Petőfi Sándor verses költeményének eredetien sziporkázó nyelvi humorát az előadók groteszk koreografikus mozgása teszi látványként is érzékletessé. A műsor egy, a műről és annak adaptálásáról szóló beszélgetéssel kezdődik Dr. Kalla Zsuzsa irodalomtörténész, Horváth Csaba, és Horváth Balázs közreműködésével.

18:30-19:10 A helység kalapácsa ma - Dr. Kalla Zsuzsa irodalomtörténész beszélget Horváth Balázs zeneszerzővel, és Horváth Csaba rendező-koreográfussal.
19:30-21:00 Előadás

Petőfi Sándor verses költeményének eredetien sziporkázó nyelvi humorát az előadók groteszk koreografikus mozgása teszi látványként is érzékletessé. Mihez kezdhet a színpadi alkotó, ha azzal a problémával szembesül, hogy a színpadra állítandó mű szereplői mind olyan emberek, akik igen egyszerű jellemmel, de komoly érzelmekkel rendelkeznek? Ráadásul a szöveg – eposzparódia lévén – drámai szerepek helyett döntően narrációból áll. A felmerülő kérdésekre a választ az előadás zeneszerzőjének, Horváth Balázsnak a rendezővel, Horváth Csabával folytatott beszélgetései adták meg. A zeneszerzői ötletet, hogy a narrátorokat valamilyen hozzáadott karakterben mutassuk meg, az a rendezői ötlet billentette tovább, hogy egy narrátor akár többféle figura is lehet, így alakult ki az a struktúra, hogy a darab igen színes narrációi, mellékszálai, és a szereplők érzelmeinek bemutatása számtalan, egymást néha gyorsan váltó karakterű figurában jelenjenek meg. Mindez pedig magával hozta annak a lehetőségét, hogy a kortárszenei környezeten belül akár könnyűzenei stílusjegyek is felbukkanhatnak. Lássuk hát, miként hat ez a villódzó, állandóan változó zenei világ, és hogyan tud összefonódni a kocsma körül élő egyszerű emberek nagy szívével, mély érzelmeivel.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

5 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: