Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

IN PARI – Diaporama

Mucsy Szilvia (fotó), Ávéd János (szaxofon), Bolcsó Bálint (élő elektronika), Miklós Szilveszter (dob)
Minden jegy elkelt
2023/11/15
Szerda
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Összművészet
Kísérleti
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
fotó
Mucsy Szilvia
szaxofon
Ávéd János
élő elektronika
Bolcsó Bálint
dobok
Miklós Szilveszter

IN PARI – Diaporama

Egy olyan sorozatra invitáljuk nézőinket, amelyben a zene más-más művészeti ágakkal kel nászra, párban, egyenlően, ahogyan az IN PARI sorozatcím is jelzi. Az első évadban a zene és szöveg (IN PARI – Words and Music, október 25.), valamint a zene és fotográfia (IN PARI – Diaporama, november 15.) éltetik egymást. Improvizációra készülnek a zenészek, és a költők, írók és fotósok a maguk módján ugyanezt teszik: nem előre eldöntött sorrendben, hanem a zenefolyam hatására mondják szövegeiket vagy vetítik képeiket, amire újból a zenészeknek kell reagálni. Ily módon az előadás dramaturgiáját az oda-vissza hatás alakítja. Sokféle és bonyolult viszonyt képesek így kialakítani. Szöveg és zene szövetkeznek, viszályba keverednek, barátkoznak, ellenségeskednek, összefognak, aztán versengenek, pontosan úgy, mint Samuel Beckett Words and Music című rádiójátékában, amiben mindez a közönség mulattatására történik. Ugyanígy kép és zene néha külön szólalnak meg, néha együtt, de mindig egymásból építkezve. Hol az egyik vezet, hol a másik, hol összesimulnak, hol ellenpontoznak, hol az egyik dominál, hol a másik. De produkció végére mindenképp az lesz a benyomásunk, hogy a műfajok paritásban voltak, nem pedig alá-fölé-mellé rendelt viszonyban.  Az IN PARI - Diaporama című esten Mucsy Szilvia fotográfus képei és az Ávéd János (szaxofon), Bolcsó Bálint (élő elektronika), Miklós Szilveszter (dob) trió által életre keltett zene találkoznak.

Mucsy Szilvia
Mucsy Szilvia Fotográfus, a RANDOM kortárs fotográfiai szervezet elnöke, a Budapest FotóFesztivál alapítója és igazgatója. Fotográfiai pályafutását a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójában kezdte 1996-ban, melynek később egyik vezetője lett. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott fotóművészként, majd az Athéni Képzőművészeti Főiskolára járt fotó szakra. Fotográfiái a legismertebb budapesti galériák mellett egyéni és csoportos kiállításokon szerepelnek többek között Athénban, Amszterdamban, New Yorkban, Rómában, Pozsonyban, Brüsszelben vagy éppen Barcelonában. Mucsy Szilvia erre az IN PARI alkalomra készít egy teljesen új anyagot, amit analóg diapozitív filmre fotózott, és amit nyilvánosan ezen az eseményen vetít először.

Ávéd János
Szaxofonos, zeneszerző, hangszerelő, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Konzervatórium tanára. A hazai improvizatív zenei színteret tekinti otthonának. Több saját együttest is vezet. 2009 óta a Modern Art Orchestrának tagja. A számos zenekart felmutató, széleskörű zenei érdeklődése mellett szinte állandó tagja Pátkai Rozina és Gadó Gábor zenekarainak.

Bolcsó Bálint
Bolcsó Bálint Budapesten és Bécsben tanult zeneszerzést és elektronikus zenét, majd DAAD-ösztöndíjjal egy évet töltött Németországban. Kompozícióit gyakran egy-egy különleges szituációra építi fel, gyakran ír zenét filmekhez, tánc- és színházi előadásokhoz, és hanginstallációkat is készít. A budapesti szabadimprovizációs szcéna aktív résztvevője, duólemezei jelentek meg Grencsó Istvánnal, Oliver Mayne-nel, Baráth Bálinttal, Czitrom Ádámmal és Gyárfás Attilával. A Budapest Improvisers Orchestra, a Kamon Kardamom zenekar és a Hermina Alkotócsoport alapító tagja.

Miklós Szilveszter
Miklós Szilveszter dobos Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-dob tanár Mester szakán végzett 2013-ban, a magyar improvizációs- és jazz-színtér egyik meghatározó alakja. Grencsó Istvánnal, Peter Brötzmann-nal adott ki közös duólemezt, mások mellett tagja a Grencsó Open Collective-nek, az AMP Triónak, a Trió Kontrasztnak és a Rezervátum Orchestrának. Mások mellett zenélt még Mats Gustafssonnal, Ken Vandermarkkal, Han Benninkkal, Dresch Mihállyal vagy éppen Szelevényi Ákossal.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: