Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

TELTHÁZ - IN PARI – Diaporama

Robitz Anikó (diavetítés), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Márkos Albert (cselló)
Minden jegy elkelt
2024/02/21
Szerda
20:00 - 21:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Kísérleti
Jazz
Összművészet
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
diavetítés
Robitz Anikó
hárfa
Razvalyeava Anasztázia
cselló
Márkos Albert

TELTHÁZ - IN PARI – Diaporama

Egy olyan sorozatra invitáljuk nézőinket, amelyben a zene más-más művészeti ágakkal kel nászra, párban, egyenlően, ahogyan az IN PARI sorozatcím is jelzi. Ezúttal a zene és fotográfia éltetik egymást. Improvizációra készülnek a zenészek és a fotós: nem előre eldöntött sorrendben, hanem a zenefolyam hatására vetíti képeit, amire újból a zenészeknek kell reagálni. Ily módon az előadás dramaturgiáját az oda-vissza hatás alakítja. Sokféle és bonyolult viszonyt képesek így kialakítani. Kép és zene néha külön szólalnak meg, néha együtt, de mindig egymásból építkezve. Hol az egyik vezet, hol a másik, hol összesimulnak, hol ellenpontoznak, hol az egyik dominál, hol a másik. De produkció végére mindenképp az lesz a benyomásunk, hogy a műfajok paritásban voltak, nem pedig alá-fölé-mellé rendelt viszonyban.  Az IN PARI - Diaporama című esten ezúttal Robitz Anikó fotográfus képei és az Razvaljajeva Anasztázia hárfás, valamint Márkos Albert csellós duója által életre keltett zene találkoznak.

Robitz Anikó

Robitz Anikó fotográfus a Szellemkép Szabadiskolában tanult analóg fotózást, majd a Milton Friedman Egyetemen szerzett szabad bölcsészeti, film szakiránnyal bővített diplomát. Képein az épített, városi környezet részleteit redukálja geometrikus alakzatokká, melyek az eredeti valóságtól eltávolodva új formákat és jelentéseket hoznak létre. Rendszeresen szerepel munkáival egyéni és csoportos kiállításokon Magyarországon és külföldön egyaránt. Művészeti rezidencia programokon vett részt Grazban, Strasbourgban és Tallinban. 2008-ban Pécsi József fotográfiai ösztöndíjat nyert Magyarországon és megkapta a Cultural City Network Graz díját Ausztriában. Szombathy Bálinttal és Minyó Szert Károllyal együtt tagja a Fotószuprematisták csoportnak, mely 2013-ban alakult. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban indult az a kiállítás-sorozatuk, melyet Európa szerte tizenegy kiállítás követett. Munkáit a Photon Gallery (Ljubljana, Bécs) képviseli. 
https://mnbarts.hu/muveszek/robitz-aniko/
www.anikorobitz.com
https://www.instagram.com/anikorobitz/

Razvaljajeva Anasztázia
Az orosz származású Razvaljajeva Anasztázia gyerekkora óta Magyarországon él. Hétévesen kezdett hárfázni édesanyja, Gorbunova Natalia irányításával. Tanulmányait Felletár Melindánál folytatta a Szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumban, majd 2011-ben Vigh Andrea növendékeként diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2019-ben doktorált, disszertációját a 20. századi és kortárs szóló hárfairodalomról írta. A Zeneakadémia tehetséggondozó programjának (2010/2011) és karrierirodájának (2014) kiemelt támogatottja volt. 2011-ben Junior Prima-díjat, 2015-ben Fischer Annie-ösztöndíjat kapott. 2020-ban Kult50 elismerésben részesült a konvenciókat meghaladó tevékenységéért és a Schubert Winterreise című dalciklusának előadásáért Baráth Emőke operaénekessel, Novák Eszter rendezésében. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa és a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium hárfatanára. A tanítás mellett szóló- és kamaraesteket ad. Szólistaként fellépett több magyarországi szimfonikus zenekarral, széleskörű repertoárja a barokktól a kortárs zenéig terjed. Seleljo Erzsébettel Duo SeRa néven alapított szaxofon-hárfa duójával főként magyar kortárs zenét játszik. 2021-ben megjelent a Debussy dalokra épülő Debussy NOW! című közös lemeze Harcsa Veronika jazzénekessel és Fenyvesi Márton jazzgitárossal a BMC Records gondozásában. Anasztázia koncert- és más kulturális események szervezőjeként is aktív: a Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny művészeti vezetője, valamint rendszeresen szervez hárfa mesterkurzusokat és hangversenyeket külföldi művészek részvételével a magyar hárfa- és zeneoktatás fejlesztése érdekében.

Márkos Albert
Márkos Albert zeneszerző, csellista, a hazai improvizatív, kortárs, és alkalmazott zenei színterek egyik meghatározó alakja. A kolozsvári születésű zenész filmzeneszerzőként, színházi előadások zenéjének szerzőjeként is elismert. Számos jazz és kortárszenei formáció, projekt vezetője és tagja (KASSÁK, ARGO, budbudās, WH Shakespeare, Tractus stb.), valamint számtalan kortárs zenei mű szerzője.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: