Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

TELTHÁZ - IN PARI – Szöveg és zene

Parti Nagy Lajos (szöveg), Bartokos Botond (zongora), Kovács Gergely (dob), Márkos Albert (cselló)
Minden jegy elkelt
2023/10/25
Szerda
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Összművészet
Kísérleti
Irodalom
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
szöveg
Parti Nagy Lajos
zongora
Bartokos Botond
dobok
Kovács Gergely
cselló
Márkos Albert

TELTHÁZ - IN PARI – Szöveg és zene

Egy olyan sorozatra invitáljuk nézőinket, amelyben a zene más-más művészeti ágakkal kel nászra, párban, egyenlően, ahogyan az IN PARI sorozatcím is jelzi. Az első évadban a zene és szöveg (IN PARI – Words and Music, október 25.), valamint a zene és fotográfia (IN PARI – Diaporama, november 15.) éltetik egymást. Improvizációra készülnek a zenészek, és a költők, írók és fotósok a maguk módján ugyanezt teszik: nem előre eldöntött sorrendben, hanem a zenefolyam hatására mondják szövegeiket vagy vetítik képeiket, amire újból a zenészeknek kell reagálni. Ily módon az előadás dramaturgiáját az oda-vissza hatás alakítja. Sokféle és bonyolult viszonyt képesek így kialakítani. Szöveg és zene szövetkeznek, viszályba keverednek, barátkoznak, ellenségeskednek, összefognak, aztán versengenek, pontosan úgy, mint Samuel Beckett Words and Music című rádiójátékában, amiben mindez a közönség mulattatására történik. Ugyanígy kép és zene néha külön szólalnak meg, néha együtt, de mindig egymásból építkezve. Hol az egyik vezet, hol a másik, hol összesimulnak, hol ellenpontoznak, hol az egyik dominál, hol a másik. De produkció végére mindenképp az lesz a benyomásunk, hogy a műfajok paritásban voltak, nem pedig alá-fölé-mellé rendelt viszonyban.  Az IN PARI – Szöveg és zene című esten Parti Nagy Lajos szövegei és a Bartokos Botond (zongora), Kovács Gergely (dob), Márkos Albert (cselló) trió által életre keltett zene találkoznak. Az IN PARI sorozat kurátora Márkos Albert, a széria előzménye a Nyitott Műhelybéli Words & Music. 

Parti Nagy Lajos
Parti Nagy Lajos Kossuth- és József Attila-díjas költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus. 1998-tól a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. A kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb nyelvművésze, emblematikus alakja. Parti Nagy Lajos költőként, próza- és drámaíróként, illetve műfordítóként is meghatározó helyet foglal el napjaink magyar irodalmában.

Bartokos Botond
Bartokos Botond Sopronban nőtt fel, zenei tanulmányait a helyi zeneiskola zongora szakán kezdte, gimnazista éveit soproni könnyűzenei formációk billentyűseként töltötte. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus zeneszerzés szakos hallgatója, ennek ellenére zeneszerzőként, zongoristaként zenei műfajok széles skáláján mozog komfortosan.

Kovács Gergely
Kovács Gergely a magyar jazz- és improvizációs szcéna sokoldalú, feltörekvő dobosa, ütőhangszerese. Rendszeres fellépője több improvizációs sorozatnak, többek között a Jazzaj-nak és a No Wave-nek. 2016-ban meghívást kapott a BIO-ba (Budapest Improvisers Orchestra), ahol a tagok (sok más mellett) a zeneszerzés és az improvizáció ötvözésének lehetőségeit kutatják.

Márkos Albert
Márkos Albert zeneszerző, csellista, a hazai improvizatív, kortárs, és alkalmazott zenei színterek egyik meghatározó alakja. A kolozsvári születésű zenész filmzeneszerzőként, színházi előadások zenéjének szerzőjeként is elismert. Számos jazz és kortárszenei formáció, projekt vezetője és tagja (KASSÁK, ARGO, budbudās, WH Shakespeare, Tractus stb.), valamint számtalan kortárs zenei mű szerzője.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: