Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

TELTHÁZ - Mortissa – spanyol dívák

Varga Veronika előadássorozata
Minden jegy elkelt
2024/05/30
Csütörtök
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Interaktív
Globálzene
Énekes-dalszerző
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

ének
Varga Veronika
flamenco tánc
Szegőfi Luca
gitár
Alex Torres
ütőhangszerek
Matěj Konečný
palmas (taps)
Bózsa Anikó

TELTHÁZ - Mortissa – spanyol dívák

A Dívák & Ikonok című időszaki kiállításhoz kapcsolódnak Varga Veronika Hangadó Globál című élőzenés ismeretterjesztő sorozatának különkiadásai a görög végzet asszonya, mortissa nyomán. A koncertsorozatban olyan görög és spanyol nyelvű, napsütötte és temperamentumos, vagy épp holdfényes és szelíden érzelmes dalok csendülnek fel, amelyek képesek azzal a határtalan nőiességgel megtölteni a teret, amelyet a mortissa szimbolizál – a világ bármely pontján, a történelem bármely időpillanatában.

A sorozat zenei pillére, azaz a görög rebetiko és a spanyol flamenco vonatkozású lírai dalok nem mindennapi képet adnak a Földközi-tenger környékének populáris és tradicionális zenei világról. A sorozat második zenei pillére a spanyol flamenco. Spanyol dívák Ha Spanyolország tradicionális zenéjére gondolunk, rögtön – ha nem kizárólagosan – az egész világot meghódító és kiapadhatatlan inspirációval ellátó flamenco jut eszünkbe. A nagyhatású zenei és táncműfaj nem maradhat ki a Spanyol dívák című előadásból, hiszen csodálatra méltó női előadókat adott és ad a mai napig a világnak, akiknek hangjában és mozdulataiban igazi varázserő lakozik.

Finomság vegyül a vadsággal, a humor a drámaisággal, sebezhetőség a határozottsággal – milyen is lehetne egy igazi spanyol végzet asszonya, ha nem épp ilyen?! Miközben a flamenco a spanyol kultúra egyik modern identitásformálója és védjegye – a hozzá kapcsolódó tüzes nőalakkal együtt –, mellette számos olyan zenei jelenség színesíti, illetve teszi teljessé a spanyol népzene képét, amely igencsak távol eshet a spanyolos zenéről alkotott elképzeléseinkről. A flamenco tehát a hagyományos zenei műfajok közül csak egy, amelynek gyökerei Andalúziában és a vándor cigányok lelkében eredeznek. Hogy milyen hangzása van ezzel ellentétben egy dudahagyományra épülő észak-spanyolországi vagy egy arab emlékekkel átitatott katalán népdalnak, abból az előadás csendesebb pillanataiban kaphatunk ízelítőt. A mortissa A mortissa nem más, mint maga a végzet asszonya – az előző század eleji görög dalokban felbukkanó kifejezés a lehető legérzékletesebben jellemzi azt a veszélyesen, szinte halálosan vonzó dívát, akinek egyetlen férfi sem bír nemet mondani – legyen ez a nő akár csalfa ledér vagy ravasz játszmázó, valódi szépség vagy ellenállhatatlan egyéniség. 

A mortissáról szóló dalok sokaságában felsejlik az a vágyakozás, amit csak egy szerelmes férfi tud szavakba önteni, de számos dalban magát a mortissát halljuk megnyilvánulni saját életéről, sikereiről és kívánságairól – esetenként pedig a mortissal, azaz a hozzá hasonló érzelmeket kiváltó férfialakkal való, zavarba ejtő találkozásáról.    A mortissa sokakat megbotránkoztató, másoknak példaképként szolgáló erős és független női figura, a társadalmi normák huncut provokátora, a szabadság szerelmese, akit sem a dohányfüst, sem az égetett szesz illata nem riaszt el attól, hogy kifejezze gondolatait és érzéseit, hogy élvezze és büszkén prezentálja nőiességét a férfiak által uralt világ legkevésbé sem kifinomult tereiben, például a 20. század kávéházaiban. „Mortissa, az édes-fekete szemeid miatt szerettem beléd. Ilyen halálosan veszélyes, csalfa tekintetet, amely lángra lobbant, sosem láttam korábban. Én nem félek semmitől ezen a világon – csak a te szemeidtől, szmirnai végzet asszonya” – mondja el egy 1930-as években íródott görög dalban a férfi, akit megbűvölt egy híres szmirnai díva.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 900 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: