Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Sababa 5 (ISR) | Said Chalaban (MAR/HUN) lemezbemutató

Jegyet veszek
2024/10/02
Szerda
19:30 - 22:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Tradicionális/Globálzene
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
SABABA5
basszusgitár
Amir Sadot
billentyű
Eitan Drabkin
gitár
Ilan Smilan
dob
Itamar Weinstein
------------------------------
SAID CHALABAN
ének, guembri, oud, ütőhangszerek
Saïd Chalaban
billentyű
Kálmán András
gitár
Mészáros Ádám
basszusgitár
Koroknay András
dob
Krecsmáry Zsolt

Sababa 5 (ISR) | Said Chalaban (MAR/HUN) lemezbemutató

A népszerű Sababa 5 zenekar azonnal magával ragadó instrumentális zenét játszik – közel-keleti pszichedéliát, mediterrán-arabos hangulatokat, afro-funkot és diszkós grúvokat keresztezve. A 2016-ban alakult izraeli zenekar a helyi afrobeates, afro-funkos, világzenei színtér ismert zenészeiből jött létre, koncertek, kislemezek, klipes dalok után 2022-ben jelent meg bemutatkozó EP-je és albuma, amit 2023-ban követett a még jobban fogadott Aspan című második lemez, és amit 2024 nyarán követ a japán Yurikával közös harmadik album. A zenekar első magyarországi koncertjén tud tehát színes alapanyagból válogatni, és a program már csak azért is kihagyhatatlan, mert az este első felében mutatja be első nagylemezét Saïd Tichiti új formációja, a Saïd Chalaban, amely marokkói gnawát keresztez dubbal, funkkal, pszichedéliával.

A Sababa 5 zenészei olyan izraeli zenekarokban, előadókkal játszottak már korábban is, mint Gili Yalo, Ester Rada, a Tigris vagy épp a Hoodna Orchestra. A sokféle hatásból építkező zene egy jól felismerhető „sababás” hangzássá áll össze, amiben a grúvoké a főszerep, és a fő ihlető forrás a hatvanas-hetvenes évek helyi beat-zenekaraitól (lehakot ketzev-színtér) ered, akik a kelet és a nyugat hangzásait kombinálták. Pszichedelikus grúvjaik, fülbemászó dallamaik előtt leborult a világ, élőben igazán sodróak és lelkesítőek.

 

Saïd Chalaban lemezbemutató
2022-ben új fejezet nyílt Saïd Tichiti zenei életében: új néven, új hangzással, új alkotótársakkal megy tovább a több mint két évtizede megkezdett úton. Friss, Saïd Chalaban nevű projektjében az ősi gnawa, shaâbi és hasszáni dalok találkoznak olyan nyugati zsánerekkel, mint a dub, a funk vagy a pszichedelikus rock. Ezen modern műfajok esztétikájának megidézésével, valamint az improvizációnak és a kísérletezésnek is teret hagyva tereli új horizontok felé az ősi sivatagi hagyományokat.

A Chalaban után tehát most Saïd Chalaban néven a Manaky nevű dub-reggae zenekar tagjaival és a Jü gitárosával alapított új formációja 2023 végén mutatkozott be egy négyszámos EP-vel, ez a mostani koncert lesz a debütáló nagylemez élő bemutatása. Saïd Marokkó déli részén született berber anya és fekete-afrikai apa gyermekeként. 1998-ban érkezett Magyarországra, ahol egy évvel később helyi zenészekkel megalapította Chalaban nevű zenekarát. A Chalaban zenéje szervesen elegyítette az afro-arab és a közép-európai zenei hatásokat és hangszerelési megoldásokat. 20 éves fennállásuk alatt kiadtak hat lemezt, számos koncertet játszottak Magyarországon, Európában és Marokkóban, és rendkívül sokat tettek a különböző marokkói zenei műfajok magyarországi és közép-európai népszerűsítéséért.

Az időszak megkoronázásaként pedig egy rendkívül sikeres egyhónapos turnét folytattak le Észak-Amerikában. Said a Chalaban mellett Tariqa nevű másik zenekarával az afro-arab transzzenét, a gnawát játssza nemzetközileg is nagy érdeklődéssel. 

 

Jegyet veszek

Jegyárak

5 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: