Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Szerelem első vérig (1986)

Rockfilmklub #16 – Moderátor: Jávorszky Béla Szilárd
Jegyet veszek
2024/02/27
Kedd
19:00 - 20:30
Popkulturális klubkönyvtár
Típus:
Könyvtári esemény
Programsorozat
Műfaj:
Film
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
moderátor
Jávorszky Béla Szilárd
előadó
Varga Dénes

Szerelem első vérig (1986)

Vérbeli tinédzserfilm, a Szerelem trilógia első része, melyben Dés László főcímdalát Demjén Ferenc énekli. Főszerepben a korszak két nagy tinisztárja, Beri Ary és Gombóc, azaz Berencsi Attila és Czakó Ildikó, akik itt a szegedi iparművészeti középiskola érettségire készülő diákjait alakítják. A festőnek készülő, egy kollégiumi zenekarban szaxofonozó Füge (Berencsi Attila) látszólag mindenütt otthon van, valójában azonban ugyanolyan felületes kapcsolat fűzi a szüleihez, mint a haverjaihoz vagy a szaxofonjához. Aztán egyik nap beleszeret a régésznek készülő osztálytársába, Ágotába (Czakó Ildikó), akinek azonban hamarosan felbukkan az életében a régi szerelme. Füge pedig úgy érzi, vége a világnak…
A Rockfilmklub aktuális vetítése előtt Jávorszky Béla Szilárd mesél röviden a mű születéséről és poptörténeti jelentőségérél, utána pedig annak apropóján Varga Dénes filmesztéta vendéggel beszélget a vonatkozó hazai és nemzetközi trendekről.

A kortárs magyar film és a (rock)zene gyakorlatilag a hatvanas évek vége óta érintkezik egymással. Hol intenzívebben, hol lazábban, de lényegében elválaszthatatlanul. A Magyar Zene Háza Rockfilmklubja ötödik évadjában négy olyan alkotást – Szerelem első vérig (1986, rendező: Dobray György, Horváth Péter) Az oroszlán ugrani készül (1969, rendező: Révész György), Swing (2014, rendező: Fazekas Csaba), Sose halunk meg (1993, rendező: Koltai Róbert) – mutat be, melyek a maguk korában meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai populáris zenekultúrában. A vetítések előtt Jávorszky Béla Szilárd mesél röviden e művek születéséről és poptörténeti jelentőségérél, utána pedig annak apropóján egy-egy filmesztéta vendéggel beszélget a vonatkozó hazai és nemzetközi trendekről.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 200 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: