Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

ELMARAD_Szerzők? Jelen! – Kecskés D. Balázs

A ZeneMűvek produkciója
elmarad
2024/04/04
Csütörtök
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Koncertbeszélgetés
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
hegedű
Vavrinecz András
brácsa
Görbicz Fülöp
gordonka
Petruska Emma
zongora
Csabay Domonkos
zeneszerző
Kecskés D. Balázs
ZeneMűvek
Dénes-Worowski Marcell, Seidl Dénes
Kecskés D. Balázs
Accusativus zongoranégyes

ELMARAD_Szerzők? Jelen! – Kecskés D. Balázs

A Szerzők? Jelen! sorozat a ZeneMűvek kiadásában egy olyan koncerttel egybekötött beszélgetés, ahol a fókuszban egy kortárs zeneszerző kamarazenei darabja áll. A ZeneMűvek ezeken a koncerteken úgy tekint a kortárs zenére, mint egy prizmára. Ahogy a prizma különböző színeire bontja a fénynyalábot, úgy a kortárs zene magában hordozza az elmúlt korok elemeit, tudását és élményeit. Az efféle betekintés nem csak a kortárs darab születéséig vezető utat mutatja meg, hanem – ha úgy tetszik – egészen más fényben tünteti fel a régi és a kortárs zenét is.

Ezen a koncerten Kecskés D. Balázs Accusativus zongoranégyese lesz fókuszban. A beszélgetés során Seidl Dénes és Dénes-Worowski Marcell, a ZeneMűvek alapítói nem csak a zongoranégyes zenetörténeti ívébe illesztik bele Kecskés D. Balázs darabját, de beszélgetnek a szerzővel is többek között az Accusativus zongoranégyesről és magáról a műfajról is.

Kecskés D. Balázs alkotásai a hallgatóság képzeletét egy olyan zenei térbe hívják, ahol megtapasztalhatják a legkülönfélébb világok összeütközését. Szent Ágoston és Friedrich Nietzsche, Franz Schubert és Katy Perry, J. S. Bach és Meredith Monk egyaránt inspirálják. Műveit olyan együttesek mutatták be, mint a Helsinki Chamber Choir, a NeoQuartet, az észt Collegium Musicale Kamarakórus, az amerikai Garth Newel Piano Quartet, a Magyar Rádió Énekkara és Zenekara és a Budapesti Vonósok, alkotásait Düsseldorfban, Rigában, Londonban, Tbilisziben, valamint a virginiai Hot Springsben is műsorra tűzték. A Zeneakadémia zeneszerzés tanszékének oktatójaként barokk és bécsi klasszikus kompozíciós technikákat és kortárszenei elemzést tanít. Oktatói tevékenysége révén élő kapcsolatot tart fenn a zenetörténet klasszikusaival, miközben a legújabb kortárs technikákban is elmélyül diákjaival.”

A ZeneMűvek olyan kezdeményezés, amit Seidl Dénes (trombitaművész, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője) és Dénes-Worowski Marcell (karmester, koncertpedagógus) alapított 2020-ban az azt megelőző öt év munkájának tapasztalatai alapján. A vállalkozás célja olyan kulturális jelenség megalkotása, ami egyesíti magában a szórakoztató jellegű előadások tulajdonságait és a komolyzenei kultúra értékmegőrző és -közvetítő erejét. Céljuk, hogy eszközt adjanak a fiatal hallgatóság kezébe ahhoz, hogy a zenehallgatás és a koncertre járás tartalmasabb, személyesebb és komplexebb élménnyé váljon, ezzel adva a komolyzene és az ifjúság viszonyának új narratívát.

elmarad

Jegyárak

3 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: