Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Tommy Vig búcsúkoncert

Ingyenes
2024/06/29
Szombat
20:00 - 21:30
Szabadtéri színpad
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
ének
Mia Kim
bőgő
Csuhaj-Barna Tibor
dob
Jeszenszky György
vibrafon, dob
Tommy Víg

Tommy Vig búcsúkoncert

Búcsúkoncertre készül Tommy Vig, az itthon az egykoron csodagyerekként számon tartott, majd kivándorlása után az Egyesült Államokban is rendkívüli sikereket elérő, világsztárokkal – Frank Sinatrával, Miles Davisszel, Marvin Gaye-jel, Rod Stewarttal, Diana Ross-szal vagy Michael Jacksonnal – zenélő, a mai napig nagy elismertségnek örvendő jazzdobos, ütőhangszeres. 2006-os hazatérése után is számos nagyszabású koncertet adott, de a kisebb klubok pódiumain is nagy sikert aratott különböző formációkkal a jazz rajongók köreiben. Egyedi zenei világa a kortárs, a klasszikus és a jazz muzsika elemeit ötvözi. A Magyar Zene Házában június 29-én, a 86. születésnapja előtt két héttel, szombaton este 8 órakor lesz a Búcsúkoncertje – zenésztársakkal együtt utoljára lép fel közönség előtt, lezárva közel nyolc évtizedes, élményekben gazdag pályafutását.

Tommy Vig 1956-ban hagyta el Magyarországot. Korábban csak csodadobosként emlegették, hiszen 7 évesen már jónéhány fellépésen túl volt – játszott a Zeneakadémián, a Fővárosi Nagycirkuszban és a Városi Színházban, 8 éves volt, amikor lemeze jelent meg Bécsben a legkiválóbb ausztriai jazz szólistákkal. 1956 novemberében, 18 évesen menekült el a kommunizmus elől, s nem sokkal azután, hogy a bécsi Zeneakadémián Joe Zawinul triójában dobolt, az Egyesült Államokba utazott és ott is telepedett le. 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben, illetve Las Vegasban élt és muzsikált.

A kint töltött fél évszázadban jelentős karriert futott be, hiszen olyan neves szupersztárok társaságában állhatott színpadra, vagy működhetett közre lemezfelvételeken, mint Frank Sinatra, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Michel Legrand, Quincy Jones, Marvin Gaye, Art Garfunkel, Dusty Springfield, a Beach Boys, Dr. John, Carpenters, Henry Mancini, Maurice Jarre, a Manhattan Transfer, Woody Allen, Rod Stewart, Diana Ross, vagy éppen Michael Jackson. A világ leismertebb nagy stúdióiban, így többek között a Warner Brothers, a Fox, az Universal, a CBS, a Columbia stúdióiban dolgozott filmzeneszerzőként, karmesterként, hangszerelőként, dobosként vagy éppen vibrafonosként. Több mint 1400 stúdió felvételt tudhat a háta mögött, kétszer az Oscar-díj gálán is fellépett. 2001-ben a Los Angeles Jazz Societytől a vibrafonosok Oscar-díját vehette át. De Tommy Vig volt 1984-ben Los Angelesben a hivatalos Olimpiai Jazz Fesztivál rendezője is. Az akkor még Amerikában élő Tommy a négy napon át tartó rendezvényt a sportversenyek napjaira időzítette, illetve az azt megelőző hetekben megtartott Olympic Arts Festival részeként menedzselte. Olyan előadókat vonultatott fel a rendezvényen, mint Benny Carter és Shelly Manne, Terumasa Hino és Albert Mangelsdorff, és a jazzfesztivál négy napján végig az ő nagyzenekara kísért. Tommy és az Olympic Arts Festival más szervezői tehát visszacsempészték a coubertini gondolatot az ötkarikás játékok mellé.

Nem a versenyszellem, hanem egy nemzetközi jazz-seregszemle eszméje dominált az Olympic Jazz Festivalon. Tommy Vig szerényebb keretek között, de hazánkban is folytatja, amit Los Angelesben elkezdett.

Ingyenes

Jegyárak

Facebook esemény
Elmentem a naptárba: