Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

A „noir”-tól a rockzenéig – Magyar Rocktörténet képregénybemutató

Ingyenes
2023/12/05
Kedd
16:00 - 17:30
Multimédiás Könyvtár & Klub
Műfaj:
Rock
Pop
előadó
Mészáros János
előadó
Demeter Szilárd
előadó
Futaki Attila
előadó
Pénzes Máté
előadó
Jávorszky Béla Szilárd

A „noir”-tól a rockzenéig – Magyar Rocktörténet képregénybemutató

A magyar rock hőskora a 60-as évektől az ezredfordulóig képregényben A Képes Krónikák Kiadó a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával létrehozta az első magyar „rockzene-történeti” képregényt. 

Regisztráció: horvath.dora@salt.hu

 

Futaki Attila, Magyarország leghíresebb képregényrajzolója szakmai irányítása mellett fiatal, tehetséges rajzolókkal (Szabó Csaba, Fritz Zoltán, Haragos Péter, Felvidéki Miklós) Kántor Mihály forgatókönyve alapján megrajzolta a Magyar Rocktörténet képregénysorozatot. A két kötetesre tervezett mű 100-100 oldalon mutatja be egy kitalált szereplő, Pallaghy Karcsi közepesen tehetségtelen rockzenész élettörténetét. Főszereplőnk egy amatőr együttes tagjaként találkozik a korszak ismert zenészeivel, és a hazai zeneipar korabeli alakjaival. A képregény 1960-tól 1999-ig kalauzolja végig az olvasót a magyar rock- és beatzene hőskorán, felvonultatva a hazai zenei élet fontos eseményeit és ikonikus alakjait.

A Kántor Mihály forgatókönyvíró által megálmodott „rock-minilexikon” egy izgalmas utazás a múltba, amely során az olvasók újra átélhetik a magyar rockzene felemelkedését, megismerhetik a huligánok és a jampecek világát, az akkori klubéletet, és betekintést nyerhetnek a korszakot meghatározó zenei irányzatokba, mint például a pol-beat vagy a hard rock. A képregény lapjain többek között olyan legendás előadóművészek és zenekarok is megelevenednek – a képregény műfaji jellegéből adódóan „karikatúra-szerűen”, ám szerethető módon –, mint a GERILLA, SCAMPOLO, BERGENDY, RADICS BÉLA, HUNGÁRIA, GEMINI, KEX, BEATRICE, LGT, P. MOBIL, SKORPIÓ, PIRAMIS, GENERÁL, FONOGRÁF, BOJTORJÁN, ILLÉS, METRO, OMEGA, ZALATNAY CINI, KONCZ ZSUZSA, KOVÁCS KATI, PRESSER, MÁTÉ PÉTER, ZORÁN, CSEH TAMÁS, HOBO, EDDA, BRÓDY vagy DEMJÉN FERENC.

A Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró által lektorált, idén karácsonyra megjelenő 1. rész a magyar rockzene első húsz évét, az 1960-tól 1980-ig terjedő időszakot mutatja be. A szerzők és a kiadók szándéka szerint a könyv nemcsak arra teremt lehetőséget, hogy az érdeklődök belemélyedjenek a magyar zenei kultúrába, hanem azt is elősegíti, hogy a mai fiatalok is megismerjék és megbecsüljék azokat az ikonikus zenészeket, akik hozzájárultak páratlan zenei örökségünk létrehozásához.

További részletes erre: https://rocktortenet.kultura.hu/

A Petőfi Kulturális Ügynökség, a Képes Krónikák Kiadó és a Magyar Zene Háza eseményén a Magyar Rocktörténet című képregény bemutatójára kerül sor.

Program:
16:00-16.05 – Köszöntés, bemutatás – Mészáros János (Képes Krónikák Kiadó)
16:05-16:15 – Demeter Szilárd (Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgató) köszöntője
16:15-16:25 – Futaki Attila világhírű képregényrajzoló, a könyv művészeti vezetőjének ismertetője a képregényről
16:25-16:40 – Pénzes Máté (Blahalouisiana) zenész a rock hőskoráról
16:40-17:30 – Dedikálás, interjúk 16:40-17:30 – A Könyvtárban elhelyezett, a Magyar Poptörténet Legendái installáció aláírása
16:45-17:30 – Rendhagyó, sztorizgatós tárlatvezetés a „NEKÜNK ÍRTÁK A DALT!” rocktörténeti kiállításon Jávorszky Béla kurátor és a vendégek részvételével

Ingyenes

Jegyárak

Elmentem a naptárba: