Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Férfiszemmel / Női szemmel – Horváth Balázs, Herczku Ágnes

Dalciklus Szabó Lőrinc, Abu Nuvász, Varró Dániel, Tóth Krisztina, Háy János és Szilágyi Domokos versei alapján
Minden jegy elkelt
2023/09/27
Szerda
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Költészet
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
ének
Herczku Ágnes
fuvola, piccolo, altfuvola
Réman Zsófia
klarinét, basszusklarinét, szaxofon
Bartek Zsolt
hegedű, brácsa
Osztrosics Éva
gordonka
Agárdi Eszter
zongora, keyboard
Kiss Péter
ütőhangszerek
Nevelő János
vezényel
Horváth Balázs
felolvas
Háy János

Férfiszemmel / Női szemmel – Horváth Balázs, Herczku Ágnes

Horváth Balázs 2010-ben íródott Férfiszemmel / Női szemmel című dalciklusa különböző típusú szerelmes versek – magyar költők szövegei, műfordításai – alapján készült. A hét dal karakterében, stílusában nagyon eltérő, azonban mindegyik a párkapcsolat témáját, férfi és nő viszonyát járja körbe, ezen belül főleg a nőt férfiszemmel, illetve a férfit női szemmel. A darab központi, negyedik tétele népdalokból összeszőtt folyamat, részben improvizáció, melyben állandóan változik e nézőpont. A sokszínűség tehát igen fontos része a műnek. A koncert során Háy János költő olvas fel, illetve a zeneszerzővel közösen moderálja az előadást.

“A darab Herczku Ágnes számára íródott - mondja Horváth Balázs - akivel korábban együtt dolgoztam, és tudtam róla, hogy képes lesz többféle stílusban énekelni. A próbák során aztán az is kiderült számomra, hogy ahány dal, annyiféle karakterben énekel és annyiféle figurát tud megjeleníteni a színpadon.” Herczku Ágnes pedig így nyilatkozott a darabról: “Tele van iróniával, zenei humorral, különféle karakterekkel, meg persze éteri szépséggel. Amit külön szeretek: villámgyors karakterváltást vár az énekestől, szóval aki szeret játszani - én nagyon -, annak igazi jutalomjáték.”

Horváth Balázs zeneszerző a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult zeneszerzést Jeney Zoltán irányításával, 2002 óta pedig maga is az Egyetem oktatója. Ezenkívül a kortárs zenét játszó THReNSeMBLe együttes művészeti vezetője, valamint 2014-ben Gryllus Samuval létrehozta és társkurátorként vezeti az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált. Az utóbbi időben elsősorban a populáris és komolyzenei elemek ötvözése, valamint színházi jelenségek hangszeres zenébe történő integrálása érdekli.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: