Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Gabriel Dharmoo (CAN) és a Soharóza

A képzelet zenei antropológiája – kortárszenei vokális koncert
Jegyet veszek
2023/01/19
Csütörtök
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs

Jegytípus:
ülő
zeneszerző, énekes
Gabriel Dharmoo
kórus
SOHARÓZA

Gabriel Dharmoo (CAN) és a Soharóza

A Gabriel Dharmoo szólódarabja, az Anthropologies Imaginires, azaz képzelet zenei antropológiája, egy képzeletbeli törzs vokális rituáléit mutatja be, melyekbe a közönség is bekapcsolódik, közben pedig kivetítőn különféle nagyon komolynak ható, de azért vicces fake anthropológiai elemzések „magyarázzák el”, hogy mi is történik a színpadon. A koncert második felében pedig Dharmoo vezetésével a Soharóza kórus közös improvizációs produkcióját hallhatjuk.

Az Anthropologies imaginaires (vagy Képzelet antropológiája) egy szóló vokális előadás, amely különleges interakcióba lép egy videós dokumentumfilmmel. Dharmoo olyan dalokat és énekeket ad elő, amelyekről azt feltételezhetjük, hogy a világ távoli, misztikus sarkaiból származnak, valójában tiszták és őszinték és ragyogóan kiemeli azt a virtuozitást, sokoldalúságot, amelyekre az emberi hang képes. Mindeközben a képernyőn önjelölt szakértők kommentálják azt az improvizációt, amelyet az énekes-előadó élőben mutat be. Egy igazán emlékezetes zenei élménynek lehetnek azúttal tanúi: olyasvalamit élhetnek át, amellyel korábban még nem találkoztak. Az eredmény egy olyan hangzásvilág, amely megkérdőjelezi a normalitás fogalmát, emlékeztetve a közönséget arra, hogy az emberek a világ minden táján másképp használják a hangot, mint kifejező eszközt kulturális identitásuk és művészi érzékenységük közvetítésére. Posztkolonializmus, poszt-exotizmus, kulturális harc, globalizáció, rasszizmus. Ezekre mind reflektál Gabriel Dharmoo előadása.

Gabriel Dharmoo zenei gyakorlatát szinte lehetetlen beskatulyázni: sokkal többet foglal magában, mint a zeneszerzést: előadást és a vokális improvizáció egyszerre. Az Anthropologies Imaginires kiszámíthatatlan, kihívásokkal teli és szórakoztató, a szatíra és a komolyság, valamint a diszharmharmonikus zenei világok közötti finom mezsgyén lebeg. Egyszerre tradicionális és meghökkentő. Egyszerre normalitás és révület. Egyszerre humoros és komoly.

A koncert második felében Dharmoo az egyik legjobb hazai kórussal, a Soharózával lépnek egyet még tovább és improvizálnak akár többszólamra.

A koncertet 18:00 órától műhelyfoglalkozás előzi meg az előadó, Gabriel Dharmoo vezetésével, amelyre várjuk az énekelni szerető közönséget.

Az előadás az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál programjának része.

Támogató: NKA

Partnerek

Jegyet veszek

Jegyárak

3 000 Ft
Elmentem a naptárba:

A képzelet zenei antropológiája-kortárszenei vokális műhelyfoglalkozás

A vokális mesterkurzus témája az egyéni zenei hagyományok közösségi kompozíciókban való megjelenése. A foglalkozások vezetője Gabriel Dharmoo, kanadai zeneszerző, számos díjjal kitüntetett alkotó és kutató, aki doktori tanulmányait a montreali Concordia egyetemen végezte. Dharmoo a közösségi vokális zenélés specialistája, aki ugyanakkor professzionális előadóként is kiemelkedő. A Magyar Zene Házában megrendezésre kerülő műhelyfoglalkozáson várunk minden olyan énekelni szerető, zenei, éneklési tapasztalattal rendelkező, a zenei felsőoktatásban jelenleg vagy korábban résztvevőket, akik nyitott zenei érdeklődésűek, de nem feltétlenül professzionális énekesek. A mesterkurzus során különféle kreatív gyakorlatok vezetik végig a résztvevőket az egyéni kreativitás felfedezése, a különféle vokális technikák alkalmazása, illetve a közösségi zenei alkotás gyakorlatainak útjain.

2023/01/19 18:00
Előadóterem

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.