Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Győrffy Ákos és Kobza Vajk: Gázló

zenés-irodalmi előadás
Jegyet veszek
2023/03/09
Csütörtök
20:00 - 21:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Összművészet
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Jegytípus:
ülő
próza
Győrffy Ákos
ud, líra, koboz
Kobza Vajk

Győrffy Ákos és Kobza Vajk: Gázló

Győrffy Ákos József Attila-díjas író, költő, a Bajdázó zenekar egyik alapítója, akinek saját formációja a horhos, amely hol egyszemélyes zenekarként, hol két-három taggal kibővülve játszik környezeti zajokkal elegyes ambientet. Kobza Vajk a hazánkban kevéssé ismert középkori, illetve perzsa eredetű pengetős hangszereken játszik két évtizede, úgymint: az úd (arab lant), baglama, pszaltérium, kithara és a koboz. A két előadót összeköti a valóságkutatás, a hétköznapok zaja mögötti csend megtalálása, megragadása, majd elengedése. A zenét és a művészeteket egyetemes mivoltukban szemlélik. Ezen Gázló című közös szellemi és zenei utazásuk alkalmával, belső világuk forrásához kapcsolódva fognak törekedni, a mindenben ott létező eredendő megidézésére. Ez az előadás az első közös fellépésük.

Győrffy Ákosnak eddig hét önálló kötete látott napvilágot, a legutóbbi A távolodásban címmel a Magvető Könyvkiadónál jelent meg 2021-ben. 2010 és 2020 között a Bajdázó tagja volt, a zenekarban eleinte basszusgitáros-ütőhangszeresként, később „hangszőnyeg-felelősként” vett részt. Saját zenekara a horhos, amely hol egyszemélyes zenekarként, hol két-három taggal kibővülve játszik környezeti zajokkal elegyes ambientet. A horhos eddig négy lemezt jelentetett meg, ezek közül kettőt (Mons – 2015, 7 darab – 2020) a Recorder zenei magazin az év magyar albumai közé választott. Legutóbbi, Antennis című lemezük csak vinylen, száz példányban jelent meg 2022-ben, a Mana Mana Records kiadásában.

Kobza Vajk két évtizedig a szentendrei Nyári Régizenei Akadémia, majd a győri Lant- és Gitárfesztivál hallgatója és később előadója is. A pillanat teremtő erejéből fakadó rögtönzés az egyik alapja művészetének. Az európai zeneesztétika, az orientális játéktechnika, a kortárs kompozíciós technikák, valamint a régi korok hangzásvilága egyaránt hallhatóak sokszínű előadásában. Egyedi úd-játékával elbűvölte már Ankara, Isztambul, Berlin, München, Krakkó, Bécs és Salon de Provance zeneértő közönségét is. Ezidáig kilenc nagylemeze jelent meg, 2019-ben pedig egy vinyl a Budabeats Recordsnál. https://youtu.be/cf1FMKcU118 https://youtu.be/Xpr1xk9PCJM

Jegyet veszek

Jegyárak

2 400 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.