Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Lakatos Mónika szólókoncert

Tradicionális cigány dallamvilág a Kossuth-díjas és WOMEX-életműdíjas énekes előadásában
Minden jegy elkelt
2023/11/09
Csütörtök
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Lakatos Mónika szólókoncert

Lakatos Mónika az első cigány zenész, aki megkapta a globálzenei színtér legrangosabb kitüntetését, a WOMEX-életműdíjat 2020-ban. 2004 óta férjével, Rostás Mihály „Mazsival” működtetik a Romengo együttest, amellyel oláh cigány zenei gyökerekre épülő saját szerzésű világzenei dalokat játszanak. Első szólólemeze 2017-ben jelent meg, Romanimo címmel. Saját formációjával, a Lakatos Mónika és a Cigány Hangokkal 2020-ban adta ki első albumát Hangszín címmel. Lakatos Mónika koncertje egy húszperces ráhangoló beszélgetéssel kezdődik, amelyet Severinghaus Artemisz, a Zene Háza zenepedagógiai csoportjának szakmai vezetője vezet.

A Zene Házában szólóban, teljesen egyedül lép fel, a szikár, erős önmagában felcsendülő énekhang az oláh cigány kultúra legtisztább hagyományaiba avatja be a hallgatóságot. Lakatos Mónika budapesti oláh cigány családban született, énekelni édesapjától, a közösség tagjaitól tanult. Az ország az 1996-os „Ki mit tud?” során ismerte meg nevét és hangját, amelyre tudta nélkül nevezték be, és amelyet romák között elsőként meg is nyert. Több formációban is vendégszerepelt, majd 2004-ben alapította meg férjével, Rostás Mihály „Mazsival” a Romengo együttest. Az oláh cigány zenei gyökerekre épülő saját, világzenei dalokat játszó zenekarral Európa-szerte, valamint Dél-Amerika és Ázsia nyolc országában turnéztak. A Romengo mindkét lemeze – Kétháné (2010, Gryllus) és Nagyecsed–Budapest (2014, Gryllus) – bekerült a World Music Charts Europe legjobb tíz albuma közé. 2017-ben jelent meg Lakatos Mónika első szólólemeze Romanimo címmel (Gryllus), melyen lassú, szomorú hallgatókat énekel, és melyet a World Music Charts Europe top 5 lemeze közé választott. Egy évvel később alakult meg a Lakatos Mónika és a Cigány Hangok. Ezen formációk célja az oláh cigány kultúra legtisztább hagyományainak bemutatása, továbbéltetése. Mónikát 2007-ben a marseilles-i Babel Med Fesztiválon Anna Lindh-díjjal, 2013-ban a Mediawave Fesztiválon Párhuzamos Kultúrákért-díjjal jutalmazták. 2014-ben Nemzetiségekért Díj Miniszterelnöki elismerésben részesült. 2019-ben bekerült a Kult50-be, a Fidelio Magazin által abban évben a magyar kultúrára legnagyobb hatásúnak ítélt 50 művész közé. 2020-ban Mónika cigányok közt elsőként nyerte el a WOMEX -életműdíját, ami a világzene legnagyobb kitüntetésének számít. 2022-ben Kossuth-díjat kapott. A Zene Házában a koncertjén tehát a legtisztább formában ápolja az oláh cigány kultúrát – szólóban énekel, fellépése kihagyhatatlan.

Fotó: Kleb Attila

Minden jegy elkelt

Jegyárak

4 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Lakatos Mónika a szólókoncertje előtti napokban mesterkurzust is tart meghívott énekesnek. Ezen alkalommal egyedülálló lehetőség adódik, mely során a közönség betekintést nyerhet az énekesnő népdalénekeseknek szervezett mesterkurzusának utolsó egy órájába.

2023/11/07 15:00
Előadóterem