Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Mansur Brown (UK) | SunMa lemezbemutató

Jegyet veszek
2023/10/05
Csütörtök
19:30 - 21:50
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
gitár
Mansur Brown
billentyű
Eddie Lee
basszus
Jonathan Moko
dob
Junior
-------------------
basszusgitár
Koroknay András
dob
Klausz Ádám
billentyű
Kálmán András

Mansur Brown (UK) | SunMa lemezbemutató

A Dél-Londonban, Brixtonban született Mansur Brown a csodagyerek definíciója: klasszikusan képzett gitáros, akinek zenéjében egyensúlyban van a virtuóz precizitás és az érzelmek tágterű kifejezése. Mansur sajátos kompozíciós technikájában számos zenei világ ötvöződik (ahogyan jó hívószó is bőven van zenéjére: nu-jazz, deep funk, instrumentális hiphop stb.): flamenco inspirálta jazz-es, funkos, szellős gitározás olyan sajátos produceri megoldásokkal, amelyben ott van a korai ’00-as évek forradalmi r&b-je – a Timbaland-féle törtritmusos pattogással –, az elmúlt években divatos afrobeats-es csavarok, és a Burial-féle melankolikus, nagyvárosi dubstepes hangpaletta. „Néha a zenémnek klubhangulata van, máskor pedig inkább introspektív” – összegez tömören a főhős. „De mindegyiken a boldogság, a hála érzései húzódnak végig. Azt akarom, hogy fiatalító érzés legyen hallgatni.” Ha ebből az idézetből nem derülne ki, akkor az Alfa Misttel közös korai kislemezének a címe is árulkodó: Love is the Message.
Koncertje előtt a hazai, dubos gyökerű SunMa mutatja be friss lemezét.

A kurátorként, lemezkiadóként (AMAI) és multidiszciplináris művészként is aktív Mansur zenéjének a 2018-as debütlemeze (Shiroi) óta középpontjában a gitár áll, de korántsem ez az egyedüli összetevő. A dalszerző, producer és multiinstrumentalista szerepét is betöltő Mansur a 2021-es Heiwa LP-n billentyűs hangszerekhez, fuvolához és szaxofonhoz is nyúlt – sőt, még énekelt is, hangmagasságot váltva kedvenc r&b-dalai tiszteletére. 2022-es NAQI című projektje első részén minden korábbinál összetettebb lett zenéje, néha még a „Khruangbin afrobeats-es csavarral” sem távoli asszociáció, a lemez második fele viszont minden korábbinál tisztábban, csupaszabban mutatja Brownt és gitárját. Ő készítette a Desta: The Memories Between című érzelmes, okos számítógépes játék érzelmes, okos kísérőzenéjét is, ami 2023. májusában jelent meg, a gitáros első magyarországi megjelenése pedig a Zene Házában lesz, és egy élettel teli zenei utazás várható álomszerű hangulatok és bólogatós betétek között.

Sunma
Az erdélyi születésű Koroknay András jelenleg az ország egyik leginnovatívabb zenei producere. Basszusgitárosként számos zenekarból lehet ismerős (Àbáse, Manaky, Papaver, Európa Kiadó), egy ideje azonban szólóprojektje, a SunMa szerepel fókuszában. A magát nomád hangművészként jellemző zenész jelenleg Budapest, Berlin és India között osztja meg idejét, a 2020 óta gyarapodó kiadványok pedig egy dubban gyökerező, azt rengetegféle más stílussal, megszólalással keresztező meditatív zenei világot építenek. Ezt a színes spektrumot élőben trió felállással (Klausz Ádám dobossal és Kálmán András billentyűssel kiegészülve) és önálló live set formájában viszi színpadra, mindig az adott alkalomra szabva, sok improvizációval. Jelenleg a folyamatos új megjelenések mellett, mint a Fourth Moment mixtape vagy a berlini Brewery Studiosban rögzített Fountain, új albuma anyagán dolgozik, amit ezen a koncerten mutat be.

Jegyet veszek

Jegyárak

4 500 Ft

A koncertterem elrendezése: álló

Facebook esemény
Elmentem a naptárba: