Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Puccini nőalakjai: A díva – Tosca

Jegyet veszek
2024/06/26
Szerda
17:00 - 18:30
Koncertterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Tápai Dóra

Puccini nőalakjai: A díva – Tosca

A rendhagyó Hangadó Senior előadás célja, hogy kapcsolódva a Dívák & Ikonok kiállításhoz egy-egy archetipikus nőalakot és annak zenei megjelenítését bemutassa Puccini operáin keresztül. Ez egy sorozat, de alkalmanként is kerek egész egy-egy téma. Elsőként a keletkezés időrendjét is tartva Tosca a díva kerül a középpontba. Szerelem, féltékenység, bosszú, olyan ismert érzelmek, amelyekkel a néző tud azonosulni. Tosca a magát szerelméért feláldozó, féktelen érzelmektől vezérelt művész, díva. Hogyan jelenik ez meg Puccini zenéjében? Mi lehet ennek az operának a hátterében? Ennek nézünk közösen utána…

Élvezetes és interaktív délután ígérkezik, ahol a közönséget is megmozgatja a Magyar Zene Háza zenepedagógus előadója: Tápai Dóra. A Hangadó Senior a Magyar Zene Háza tavalyi évadban indult, szórakoztató zenetörténeti előadás sorozata, amely főképpen a nyugdíjas korosztályt veszi célba, de bármelyik korosztálynak érdekes és élvezhető. Az elmúlt évad és az idei év szinte minden alkalma teltházzal futott és nagy sikernek örvend. A sorozat témái híres zeneszerzők élete, zeneművek és ezekhez kapcsolódó érdekes, kevesek által ismert háttértörténetek, mindez színesítve zenehallgatással és film bejátszásokkal, szórakoztató kvízzel és saját aktív zenei élménnyel.

Giaccomo Puccini a verista operák királya, Verdit követő zeneszerző új utakat és távlatokat nyitott az opera történetében. A verista operaszerzők: Puccini, Leoncavallo és Mascagni az egyszerű emberek drámai érzelmeit helyezik a cselekmény központjába. Az elemi erővel feltörő, ösztönszerű dallamok, kezdő operalátogatókat szinte azonnal megnyernek a műfajnak! Puccini operái a legnépszerűbbek közé sorolhatók: A Tosca, A pillangókisasszony, Turandot, minden operaház színpadán sikerrel játszott mű.

A Díva kiállítás kapcsán a fent említett művek címszereplőit, három archetipikus nőalakot emeltünk ki a híres operákból! Miért ilyen alakokat válogat Puccini? Mit árul el nekünk a zene nyelvén? Kedveli vagy elutasítja a szerző a főszereplőit? Élvezetes és interaktív alkalmak, előadója: Tápai Dóra, a Magyar Zene Háza zenepedagógusa, Középiskolai Ének-Zenetanár és Karvezető.

Jegyet veszek Bérletet veszek

Jegyárak

2 600 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: