Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

SOLD-OUT - Decolonize Your Mind Society – lemezbemutató koncert

Minden jegy elkelt
2023/03/11
Szombat
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:

Jegytípus:
álló
dob
Porteleki Áron
fretless basszusgitár
Hock Ernő
szintetizátor
Pozsár Máté
glissotar
Váczi Dániel
szaxofon
Kováts Gergő
fretless gitár
Szabó Bálint
moderátor
Karosi Juli

SOLD-OUT - Decolonize Your Mind Society – lemezbemutató koncert

A 2018-ban alakult Decolonize Your Mind Society – amelyet a Gosheven nevű szólóprodukciójával is ismert Szabó Bálint gitáros hozott létre – 2020-as első nagylemezével (A Courteous Invitation To An Uninhabited Anabatic Prism) nagy figyelmet és elismertséget vívott ki nemcsak Magyarországon, de világszerte is. És nem is meglepő módon, hiszen a nem európai kultúrák zenéiből, nem-temperált hangolásokból, az amerikai minimalizmusból és a pszichedelikus, rituális zenékből inspirációt merítő anyag valóban figyelemreméltóan unikális produkció. A némileg átalakult zenekar 2023-ban megjelenő második albumával hasonlóan egyedi, de más megközelítésű – temperált, az oktáv egyenlő közű felosztásából származó hangolásokkal, páratlan metrumokkal és ezúttal a rögzített hangolású hangszerek helyett intonáló hangszeres játékkal megszólaltatott – anyagot hozott létre, amelyet a Zene Házában mutatnak be.

A Decolonize Your Mind Society természetes kiterjesztése Szabó Bálint (továbbá: 12z duó) Gosheven néven ismert szólómunkásságának, az általa korábban megkezdett útnak. Debütáló lemezük 2020 októberben jelent meg a Hunnia Records gondozásában, és a tiszta hangolás rendkívül színes világát tárja elénk varázslatos módon. A különleges hangolások mellé sok egyedi hangszer is társul, például a Zene Háza Kreatív Hangtérének egyik atyjaként is ismert Váczi Dániel saját fejlesztésű tárogató-szerű fúvós hangszere, a glissotar. A lemezről a neves brit The Wire magazin egész oldalas kritikában lelkendezett, míg itthon a Recorder, a Keret blog, a Kulter és a Dalszerző is a 2020-as év legjobb magyar lemezei közé választotta. Mindemellett a zenekar képviselte Magyarországot 2021 januárjában az Eurosonic fesztiválon. A 2023 márciuásban megjelenő, a Zene Háza-s koncerten már vinylen is előrendelhető második nagylemez előtt némileg átalakult a formáció. Szabó Bálint gitáros, Hock Ernő bőgős, Pozsár Máté szintetizátoros és Váczi Dániel glissotaros mellé Halmos András helyére Porteleki Áron érkezett dobosnak, továbbá Ávéd János helyére Kováts Gergő szaxofonosnak.

A tagsághoz hasonlóan a formáció teoretikus megközelítése is átalakult kicsit: a debütálás tiszta hangolásával, 4/4-es ritmusával és a szándék szerint pontos intonációjával ellentétben ezúttal azt a kérdést kutatják, hogy lehet-e pszichedelikus-ritualisztikus zenét létrehozni az oktávot egyenlő fokokban felosztó (például a gamelán slendro, vagy a különböző afrikai/óceániai/dél-kelet ázsiai kultúrákban is megtalálható ekviheptatónikus hangolást követő) hangolással, páratlan ritmusokkal és intonációval? Utóbbira példa, hogy a tiszta hangolású gitár helyett ezúttal már fretless gitár szól, valamint a bőgő/fretless basszusgitár, glissotar, és a szaxofon eddig is intonálva játszott. A friss album és annak bemutatója tehát ebben az egészen szokatlan hangkörnyezetben igyekszik a lehető "leghalláscsavaróbb" módon egy magával ragadó pszichedelikus élményt nyújtani. Szabadíts fel az elmédet és a hallásodat, és kövesd bátran a maszk mögé bújt dekolonizálókat!

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 000 Ft

A koncertterem elrendezése: álló

Elmentem a naptárba:

Decolonize Your Mind Society-interjú

Évek óta az egyik legegyedibb produkció itthon a Decolonize Your Mind Society-é


Nincs ülőhely a koncerten

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy ezen az álló koncerten ülő helyek nem lesznek.

Megértéseteket köszönjük!