Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Partitúra Live – Csak természetesen!

Minden jegy elkelt
2023/12/01
Péntek
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Különleges programjaink
Programsorozat
Műfaj:
Ifjúsági/családi
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Miklósa Erika
előadó
Batta András
előadó
Novák Péter
vendég
Varga Anna
vendég
Pisztora Zsófia
vendég
Hegyi-Kaló Júlia
furulya
Salamon Soma
szájharmonika
Mándli Endre Vazul

Partitúra Live – Csak természetesen!

Miklósa Erika, Batta András és Novák Péter Partitúra Live sorozata a Magyar Zene Házában. Az öt éve futó Partitúra című TV-műsor a Duna TV-n vált népszerűvé, ám 2023-ban beköltözött a Zene Házába is színpadra szabott változatban, ahol új találkozásokkal gazdagítjuk az eddigieket. Természet, táj, népi tudás – ezúttal három olyan vendéggel 'kvaterkázunk', aki nem csak ismeri, de hasznosítani is tudja a természet és a hagyományok ismeretét.

A köztudatban úgy él, hogy a Dunántúlról eltűntek a pásztorok, és már csak énekek őrzik az emléküket, na meg a betyár legendák. Pedig a Balaton-felvidéken, a Bakony vidékén több helyen is legeltetnek, és rendszeresen tartanak pásztortalálkozókat, sőt egyre többen érdeklődnek a legeltető állattartás iránt.

Dr. Varga Anna etnobiológust a táj és az ember egymásra hatása érdekli. A Balaton-felvidéken idős pásztorokkal beszélgetett a terület múltjáról és használatáról, a fás legelőkről, amelynek egyik csodája, hogy emberi tevékenységhez köthető élőhely: a legeltetéssel és a legelő gondozásával az ember ugyanis gazdagítani tudja a természeti környezetet. Somogyország nagy termékenységű földjeivel, történeti múltjával szintén jelentős pásztorvilággal büszkélkedhetett. Jeles néprajzkutatóink, Vikár Béla és Együd Árpád is a Somogyot járták, persze akkor még egészen más eszközökkel.

A jelen etnográfusa, a somogyi Pisztora Zsófia a falusi kocsmák nagy kutatója: a falusi közösségi tér és a közös pincézés mindig is kiváló alkalmat teremtett a közösségi életre, 'kvaterka' szavunk is innen ered: nem csak a bor 'negyed liter'-ére utal, de a hozzá kapcsolódó társalgásra is, merthogy az italt apró kortyokban, beszélgetés közben fogyasztották. Hegyi-Kaló Júlia borász nem csak gyakorlatban műveli a szőlőt, de doktorált is belőle: a bogyóhéjakat vizsgálja, amiből megfejthető az is, mitől lesz különböző egy-egy esztendő termése és bora. Júlia fizikus férjével közös szőlője BAZ és Heves határában, az egri borvidéken, a szomolyai kaptárkövek közelében található. Ma este a zene is a természet közelében marad. Megszólal a furulya, az ősi pásztorhangszer – egy kicsit másként, de szellemében hűen az elődökhöz.

A Zene Háza sokoldalú népzenei szerkesztője, Salamon Soma fújja; új zenei karaktereket és hangulatokat csal ki hangszeréből. Mándli Endre Vazul pedig, aki a Zene Háza kiállítási tereinek vezetője, és „otthon” gulyát hajt a Bakonyban, a szájharmonikával varázsol: fülnek és szemnek egyaránt hoz újdonságot. Mindazoknak, akik szeretik a szokatlan kirándulásokat és a felfedezéseket. A Zene Házában megvalósuló Partitúra Live sorozat szerkesztője Száraz Eszter.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: