Azonnali hívás
"Minden este ébren tartja a kíváncsiságot"

"Minden este ébren tartja a kíváncsiságot"

2023/04/13 | 5p

Svaneborg Kardyb-interjú

Szerző: Dömötör Endre

Április 14-én, pénteken mutatkozik meg a magyar közönségnek egy dán billentyű-dob duó, a Svaneborg Kardyb, amely valahol a feelgood jamzene, a progresszív elektronika és kamarajazz metszéspontjait kutatja és a zsáner legfontosabb kiadójánál, a Gondwana Records-nál adta ki tavaly megjelent, és most itt bemutatás előtt álló nagylemezét, az Over Tage című albumot. Interjúnkkal hangolunk a koncertre, amelyen egy minden bizonnyal sokáig a színtéren maradó formációt ismerhetünk meg – hiba lenne kihagyni. Az est során fellép továbbá Iamyank is, aki zenésztársaival (Boros Leventével, Gyányi Marcellel, Varga Dániellel) prezentálja Phasing Shapes című legújabb projektjét.

Korábban sok különböző, nagyobb tagságú zenekarban zenéltetek együtt. Miért kezdtetek el ketten külön is játszani?

Jonas: Mindkettőnknek szüksége volt valami egyszerűre. Akkoriban sok zenekarban játszottam, és eléggé különböző műfajokban. Állandóan változtatnom kellett a gondolkodásmódomon a különböző próbákhoz és fellépésekhez. Nagyon szórakoztató volt, de egy kicsit kaotikus is. Szóval egyszerűbb dolgokra kellett koncentrálnom, és mélyebbre kellett mennem a dolgokba. Olyan egyszerűen komponáltam, amennyire csak tudtam a dobokon, sok térrel, és egy idő után meghívtam Nikolajt, hogy jöjjön és próbáljuk ki ezt duóként.

Nikolaj: Akkoriban sokat tanítottam, és épp akkor vettem egy régi Wurlitzert. Ez a relikvia hangszer annyira különbözött azoktól a drága zongoráktól, amelyeken a zeneakadémián gyakoroltam, hogy hirtelen egy egyszerű akkord bőven érdekesen hangzott. A zeneszerzés építőkövei a feje tetejére álltak. Amikor Jonas próbatermében találkoztunk, ez a felfedezés nagyon is passzolt azokhoz a zenei elképzelésekhez, amelyeken Jonas dolgozott, és így elég látványos volt, ahogy hirtelen tonnányi eredeti zene jött elő a semmiből teljesen zökkenőmentesen, valahányszor csak találkoztunk.

Hogyan találtatok rá a saját hangotokat duóként?

Egyszerűen csak zenélni akartunk. Meg akartuk ragadni a jam sessionök örömét, minden más cél nélkül, csak azt akartuk, hogy jól érezzük magunkat és zenéljünk. Így aztán fél éven keresztül alkalmanként találkoztunk reggeli jamelésre, mígnem hirtelen lett néhány dalunk, és anélkül, hogy sokat gondolkodtunk volna rajta, felvettük az első lemezt. Valahogy sikerült a dalokban megragadnunk a reggeli jam sessionök hangulatát. Szóval ez az első album, a Knob Spotify – Knob, amely dánul csomót jelent, sokat jelent számunkra, mert olyan, mint egy bizonyságtétel arról, hogyan találtuk meg a hangzásunkat.

Mennyire van meg a zenétekben az északi folk és jazz hatása?

Határozottan jelen van a zenénkben. Szeretnénk, ha a zenénk a lehető legőszintébb lenne, és mivel egy északi országból származunk, és rengeteg skandináv zenét hallgattunk, természetes, hogy a játékmódunkat és a zenéről való gondolkodásunkat ez inspirálja. Hallgasd meg a Jazz På Svenska Jan Johansson - Jazz På Svenska - YouTube című dalt Jan Johansontól. És aztán hallgasd meg Keith Jarrett játékát a norvég zenészekkel, Jan Gabarekkel, Jon Christensennel és Arild Andersonnal. Mindezekben benne van az északi természet és lelkiállapot szelleme.

Hogyan határoznátok meg a dán elemet a zenétekben?

A Højskolesangbogen egy dán daloskönyv dallamokkal és népdalokkal, amelyeket közösségi éneklésre használnak. Mindannyian ezeken a dalokon nőttünk fel, az iskolában énekeltünk és magunk is játszottunk ezeket. A természetről, az évszakokról, az emberekről szólnak, és ez nagyon is része a gyökereinknek, és egyben nagy inspiráció a zenénkben. Hallgasd meg Niels-Henning Ørsted Pedersen I Skovens Dybe Stille Ro I Skovens Dybe Stille Ro - YouTube című dalát. Az ő verziója ebből a Højskole dalgyűjteményből egyszerűen zseniális. De vehetjük a Fløjtesangen Fløjtesangen - YouTube című dalunkat is, amit egyértelműen ezek a dán népdalok ihlettek

Az első két nagyszerű album után a műfaj egyik nagy lemezkiadója, a Gondwana Records szerződtetett le benneteket. Mit jelentett ez számotokra, és mennyiben volt befolyásoló hatással a kreativitásotokra?

A Gondwana család tagjának lenni egy igazi álom, ami valóra vált számunkra. Azt jelenti, hogy a zenénk kinyílik, és több emberhez jut el, egy olyan zenekedvelő közönségnek mutatja meg magát, amely már most is rajong a Gondwana számos másik előadójáért. Szóval igazán szerencsések vagyunk, hogy bekerültünk ebbe a kíváncsi hallgatókkal teli környezetbe. Kreatívan ez nem jelent nagy különbséget. Igyekszünk jelen lenni, ébernek lenni akkor, amikor a hangok és a zene megnyílik előttünk, és igyekszünk eközben nem a végeredményre gondolni. De persze most már több időt tölthetünk a stúdióban, hogy kipróbáljuk különféle dolgokat. A folyamat annyi időt vehet igénybe, amennyire szüksége van. A Gondwana is csak jó zenét akar kiadni, szóval nincs nyomás vagy konkrét irányelvek tőlük sem, ami szerintünk nagyon jót tesz a folyamatnak.

 

A zenétek – sok más jellemző mellett – boldog, laza, békés jamzenének hangzik, máskor pedig a kamarajazz és a progresszív elektronika izgalmas keveréke. Hogyan alakul át a zenétek a koncertek során? Mire számíthatunk tőletek a Zene Házában?

Az improvizáció nagy szerepet játszik, amikor élőben játszunk. Ha akarjuk, megnyújtjuk a dallamokat, új ötletek bukkannak fel, nyitott intróink és befejezéseink vannak. Az is gyakran improvizált, ahogyan az egyik dallamból a másikba átjutunk. Van egy előre kitalált setlistünk, de mindig improvizálunk. Ez nagyon szórakoztató, és minden este ébren tartja a kíváncsiságot, és megköveteli, hogy jelen legyünk, miközben együtt játszunk.

interjú: Dömötör Endre

fotó: Michell Boysen

Ezen az áprilisi estén a dán Svaneborg Kardyb és hazai oldalról iamyank egy nagyon különleges formációja, a Phasing Shapes koncertezik a Zene Házában, és kínálnak mindketten izgalmas utazásra hívó instrumentális zenét.

A Phasing Shapes egyszeri projektnek indult, az iamyankra jellemző texturális downtempo világot ebben az exkluzív formában színesebb, dinamikusabb, nagyívű irányba terelik, rituális ritmusokkal és avantgárd jazz ízekkel fűszerezve, Boros Levente (dob, elektronika), Gyányi Marcell (basszusgitár) és Varga Dániel (szaxofon, elektronika) segítségével. A későbbiekben is ritkaságszámba menő formáció idővel eljutott első nagylemezének rögzítéséig, ezt fogják bemutatni ezen az estén. Majd egy rövid szünet után az északi jazzes, elektonikus, ambientes színtér egyik vezető formációja, a Svaneborg Kardyb billentyűs-dobos duó varázsol el természet ihlette szabadstílusú zenéjével. A kísérleti, jazzes, elektronikus Gondwana Records-nál megjelenő páros harmadik lemezének, a 2022-ben kijött Over Tage című anyagnak a turnéjával érkezik és koncertezik először Magyarországon.

2023/04/14 19:30
Koncertterem