Azonnali hívás

Aktuális programok

további programok

Kiállítások

Időszaki kiállítás

A Magyar Zene Háza időszaki kiállítása

A magyar popzene minden nemzedék életében jelen van. A Zene Háza 2023 január 22-én nyíló időszaki kiállítása igazi időutazást ígér egy olyan korba, ami minden bizonnyal sokaknak ismerős, talán nosztalgikus, de mindenképpen megkerülhetetlen.

Az időszaki kiállítás 2023.10.29-ig tekinthető meg. 

2023/01/22 10:00
Időszaki kiállítótér

Állandó kiállítás

A Magyar Zene Háza állandó kiállítása

„A lelkünkhöz a fülünk van a legközelebb.” (Johann Gottfried Herder, „Kritische Wälder”, 1769)

A Magyar Zene Háza: életfa a ligetben. Arany levelei, karcsú oszlopai révén koronája, törzse van. Most a gyökereknél állunk. Az intézmény innen szívja fel szellemi táplálékát. A gyökerek – mint egy labirintus – összefonódnak. Közöttük sétálunk. Időben és térben nagyon mélyen kezdjük felfedező utunkat: a zene születésénél, majd belekapaszkodunk a magyar népzene és az európai zene gyökereibe. Évszázadokon át követjük a zene életét és azt, hogy mit jelentett a hangok rendezett sora az embereknek, különös tekintettel a magyaroknak Európa fényében, olykor árnyékában. A kiállítás önmagáért beszél, pontosabban zenél, mert amerre fordulunk, mindenütt zenét hallunk. Itt a kiállítás tárgya maga a zene. Hallgass a zenére! – mondhatjuk Shakespeare után szabadon –, de ne csak arra, ami a fejhallgatóból jön, hanem arra is, ami körülötted és benned van. Amikorra majd elérünk napjainkhoz, és sétánk befejeződik, sok hang vésődik be elmédbe és lelkedbe egyaránt.

2022/01/23 10:00
Állandó kiállítótér

A ház zenéje

3 ok, amiért kihagyhatatlan Sven Helbig magyar zenészekkel közös koncertje
2023/06/01   |   6 p

Június 3-án, szombaton Sven Helbig koncertezik a Zene Házában a Berlin-Budapest Expressz fesztivál nyitónapján, amikor a glitches elektronikát képviselő Grischa Lichtenberger színpadra lép aznap. Sven Helbig az elektronikával is flörtölő német kortárs/klasszikus zenei színtér egyik nagy sztárja, aki először lép fel Magyarországon és hazai ősbemutatója lesz szombaton. A koncerten fiatal magyar zenésztehetségekkel közösen adja elő Skills című legújabb művét – felejthetetlen élménynek ígérkezik. 3 ok, amiért hiba lenne kihagyni a szombati koncertet.

Gadó Gábor Francia Quartet: Orthodoxia / Magyar Zene Háza
2023/04/26   |   08:21

 

Tizenkét év után a Zene Házában adott újra hazai koncertet Gadó Gábor Francia Quartetje! A jazz és a kortárs zene határán mozgó gitáros világszerte ez egyik legelismertebb magyar zenész és zeneszerző, a hazai jazzszíntér nemzetközileg is jelentős rangú előadója. Hosszú szünet után januárban tért vissza meghatározó formációjával, amellyel legnagyobb sikereit aratta, és az európai turné részeként léptek fel ismét hazai színpadon.

Ilyen volt: Cseh Tamás 80 – Füst a szemében
2023/04/18   |   4:04

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én a 80 éve éppen ezen a napon született Cseh Tamásra emlékeztünk. A Füst a szemében című est bemutatóján Vecsei H. Miklós Szabó Balázzsal (Szabó Balázs Bandája) és Ratkóczi Hubával (SeeN), valamint vendégeikkel, Beck Zolival és Bereményi Gézával léptek színpadra, ahol tizenöt Cseh-Bereményi szerzemény mellett egyes szám első személyben mesélték el az ikonikus magyar gitáros-énekes életét.

Håvard Enstad-playlist
2023/04/14   |  

Április 15-én lép fel a Házban Håvard Enstad, akinek a stílusát így lehetne leginkább jellemezni: az amerikai minimalizmus Debussy harmóniavilágával fűszerezve. Darabjai ismétlődő-variálódó elemekből épülnek fel, megállíthatatlanul gyöngyöző hangokból képeznek hullámzó felületeket, amelyek merengésre és elmélyült, mégis pihentető befelé fókuszálásra hívnak. A Zongorahangolódás sorozat jelen epizódjának fő különlegességét az adja, hogy a meghívott zongorista saját kompozícióit játssza, Ács Dominika fuvolaművész közreműködésével. A koncert elé Enstad felvételeiből állítottunk össze egy playlistet.

"Minden este ébren tartja a kíváncsiságot"
2023/04/13   |   5p

Április 14-én, pénteken mutatkozik meg a magyar közönségnek egy dán billentyű-dob duó, a Svaneborg Kardyb, amely valahol a feelgood jamzene, a progresszív elektronika és kamarajazz metszéspontjait kutatja és a zsáner legfontosabb kiadójánál, a Gondwana Records-nál adta ki tavaly megjelent, és most itt bemutatás előtt álló nagylemezét, az Over Tage című albumot. Interjúnkkal hangolunk a koncertre, amelyen egy minden bizonnyal sokáig a színtéren maradó formációt ismerhetünk meg – hiba lenne kihagyni. Az est során fellép továbbá Iamyank is, aki zenésztársaival (Boros Leventével, Gyányi Marcellel, Varga Dániellel) prezentálja Phasing Shapes című legújabb projektjét.

Zene Háza jegyek a TicketSwapon!
2023/04/13   |   2p

2023 áprilisában hivatalos együttműködést kötött a Magyar Zene Háza és a TicketSwap. A cél egyszerű: biztonságos és korrekt árú vásárlási lehetőséget szeretnénk kínálni látogatóinknak olyan esetekben is, amikor egy adott előadás már teltházas, tehát saját értékesítési rendszerünkben már nem kapható. Ezt azzal tudjuk elősegíteni, hogy megkönnyítjük a korábban vásárolt jegyek tovább értékesítését azon látogatóinknak, akik betegség vagy elfoglaltság miatt mégsem tudnak eljönni egy-egy programunkra. A kínálat és a kereslet általában adott, a TicketSwappal pedig immár azt a piacteret is megtaláltuk, ahol ez a két törekvés találkozhat, nyerő-nyerő helyzetet teremtve minden érintettnek.